Home » 2021-planten, prærieskummen, er verdifull for helsen

2021-planten, prærieskummen, er verdifull for helsen

by Russell Crowe

Annonsebilde

Karve eller vanlig karve er en av de plantene hvis smak og lukt er kjent for nesten alle: karve er mye brukt i næringsmiddelindustrien, matlaging, kosmetikk og parfyme, samt i medisin og urtete.

Nyheter


Urbanovich: Vi må forberede oss på hva som kan skje hvis…

11 timer

Praktisk talt

Ringe et ukjent eller privat nummer: er det trygt å svare?

6 timer

Cocktail

TEST: Velg en rev og finn ut hvor ansvarlig og pålitelig du egentlig er!

7 timer

Les andre nyheter

«Medisiner for præriespidskommen er spisskummen og eterisk olje. Karve tilhører de milde urtene, det er en viktig tradisjonsmat i et normalt kosthold, og spisskummen anbefales også ved mage-, lever-, galle-, nyre- og urinproblemer”, sier eksperten fra «Mēness aptikas», Dr. biol. Dailonis Pakalns legger til at spisskummen har vært kjent i medisinen siden 1600-tallet, men har vært brukt i matlaging i minst 500 år.

Spisskummen er en toårig urt, sjeldnere en flerårig. I Latvia vokser den vilt over hele territoriet, på tørre og solrike steder, enger og enger.

ANDRE LES NÅ

Karve – for å forbedre helsen
Farmasøyt, Dr. biol. Dailonis Pakalns forteller hvordan spisskummen frukt stimulerer helsen til fordøyelsessystemet:

 • sikrer normale funksjoner i tarmkanalen,
 • forhindrer spasmer, fylde og akkumulering av gass i mage-tarmkanalen,
 • Hjelper strømmen av fordøyelsessaft.

De hjelper også immunsystemet:

 • fremmer kroppens naturlige forsvar,
 • øker motstanden mot helsefarlige mikroorganismer,
 • gir fysisk velvære.

Suksessivt essensiell olje bra for fordøyelses- og luftveishelsen på grunn av antimikrobiell aktivitet. «Den essensielle oljen brukes oralt og transdermalt, også i munn- og tannpleieprodukter for å forebygge hull,» forklarer eksperten fra «Mēness aptikas».

Hvordan virker spisskummen?

«Spummin augļu medikament den må inneholde minst 3 % eterisk olje. Inneholder flavonoider, kumariner, fenylpropanoider, tanniner, polysakkarider, oljer, harpikser og mineraler. Spisskummen har en appetittstimulerende, fordøyelsesfremmende, gassreduserende, slimløsende-fremmende, laktasjonsstimulerende, galle-, antimikrobiell, anti-inflammatorisk og aromaterapiaktivitet, som ligner på virkningen av anis og fennikelfrukt», sier lederen for Medisinske planter. , Riga Pharmaceutical Dr. Pakalna Dailonis Pakalns overordnede produktlinje.

Eterisk olje oppnådd ved dampdestillasjon av frukten. Hovedkomponentene er karvon og limonen. Den eteriske oljen er et hjelpemiddel i forebygging av fordøyelsesbesvær og luftveishelse.

Hvilke planter har spisskummen?

Spisskummen har en tendens til å være inkludert i urteteblandinger beregnet på å lindre fordøyelsessykdommer, som vanligvis er ment å:

 • stimulerer leverfunksjonen;
 • økt tone i fordøyelseskanalen;
 • fremme intestinal peristaltikk;
 • redusere gjærings- og forråtningsprosesser i tarmene;
 • rolige spasmer;
 • forhindre raping, fylde, flatulens.

Karminativ te er populær, og inneholder spisskummen sammen med mynteblader, kamilleblomster og jordstengler – 25% av hvert medikament. Også populær er en blanding av 5-10% med salvie, sitronmelisse, mynte- eller mynteblader, kamille, calendula og malvablomster, fennikelfrukter, ryllikblader.

Ja gastrisk dysfunksjon med kronisk betennelse i slimhinnene, tegn på degenerasjon, nedsatt sekretorfunksjon, karve brukes sammen med malurtblader, løvetannrøtter, mynteblader, salvie og selleri, humlekongler.

For å stimulere appetitten, tarmkolikk, ved diaré brukt i kombinasjon med høye stengler. Ved kronisk kolitt, ledsaget av diaré, brukes den sammen med sjeldent knappe jordstengler, gule begerblomster, salvieblader.

I tilfeller av forstoppelse 2-10 % av spisskummen brukes i blandinger med mynteblader, skall, fennikelfrukt, mynteblader, i en annen resept 10 % spisskummen frukt, sammen med 75 % mynteblader, blader av mynte, malveblomster, lakrisrot .

For å forhindre søvnforstyrrelser.forårsaket av akkumulering av gass i tarmen, anbefales beroligende te sammen med kamilleblomster og, i tilfelle av takykardi, med vendelrot, morblader.

Det pulveriserte fruktstoffet i harde kapsler brukes sammen med anis- og fennikelfruktpulver i like deler eller i like dråper av tinkturen til nevnte medikament som et karminativ.

Mage og ved nervesmerter i tarmkanalen – tinktur av spisskummen blandet med valerianrot og tinktur av sitronmelisse. En kombinasjon av terapeutisk betydning er et fruktekstrakt med et karminativt medikament: malurtblader, fennikelfrukt, myntebladekstrakter, som aktiverer magesammentrekninger som ligner på metoklopramid.

For å lindre oppblåsthet og luft i magen. et spesielt populært tradisjonelt middel er Karminativt vann, som inneholder eteriske oljer av spisskummen, kamille, sitron, fennikel og peppermynte med ulike tilsetningsstoffer. Kombinasjonen av eteriske oljer med dimetikon som et karminativt middel anbefales, sier eksperten fra «Mēness aptikas» Dr. biol. Dailonis Pakalns.

Når bør du være forsiktig når du bruker spisskummen?

 • Anbefalt bruksvarighet er opptil to uker, hvis symptomene vedvarer, bør lege konsulteres.
 • Ikke ta det gjennom munnen hos pasienter med leversykdom, kolangitt, gallestein og andre gallesykdommer hvis du er overfølsom overfor stoffet av slekten Chameleon.
 • Det er utilstrekkelige data om bruk av dette legemidlet hos gravide kvinner.
 • Anbefales ikke oralt for barn under 12 år.
 • Ingen bivirkninger er observert, men kontakteksem er mulig.
 • Den eteriske oljen skal ikke brukes på skadet hud og slimhinner eller nær øynene.

Plante med tittel

Det er viktig at præriespidskommen er «Årets plante 2021» valgt av Botanical Society of Latvia. Spredningen av spisskummen har lenge vært tilrettelagt av menneskelig aktivitet. I Latvia er karve mye brukt i enkelte matvarer og kombinasjoner, men de siste årene har den tilsynelatende vanlige planten blitt mindre vanlig i naturen. Dette skyldes sannsynligvis en rekke faktorer.

En av dem er forsvinningen av uforbedrede naturlige gressletter som er egnet for arten. Naturlige gressletter erverves annerledes, og fratar boarealet for engplanter som har vært ansett som vanlige til nå. Derfor forventes det at Botanical Society of Latvia i 2021 vil søke svar på spørsmålet om den nåværende fordelingen av spisskummen i landet og faktorene som påvirker den.

Emner

You may also like