Home » Angrep i Brussel: to tunisiere anklaget i Paris og fengslet

Angrep i Brussel: to tunisiere anklaget i Paris og fengslet

by Russell Crowe

Etterforskningen av angrepet utført 16. oktober i Brussel går videre i Paris, hvor to tunisiere, bosatt i Paris-regionen, mandag ettermiddag ble anklaget av en fransk dommer, hvis undersøkelser må avklare deres forbindelser med angriperen.

Disse to mennene ble siktet for kriminell terrorforening og medvirkning til drap i forhold til et terrorselskap og deretter satt i forebyggende forvaring, opplyste den nasjonale påtalemyndigheten for antiterrorist (Pnat) til AFP tirsdag.

De er tunisere, mellom førti og femti år gamle, tilføyde kilder nær saken. I følge de første elementene i etterforskningen, «er de ikke kjent,» understreket en tredje kilde.

Telefonkontakter og jakke.

Angrepet i Brussel, med krigsvåpen, kostet livet til to svensker – en mann i 70-årene og en annen i 60-årene – som hadde dratt for å støtte sitt fotballag i Belgia.

Angrepet etterlot også en skadet, en 70 år gammel svenske. Sistnevnte «fortsetter å bli behandlet på et sykehus» i Belgia, sa det svenske utenriksdepartementet til AFP tirsdag.

Den 17. oktober ble det åpnet en etterforskning i Paris etter informasjon «overført av de belgiske rettsmyndighetene», sa Pnat.

Fire personer «sannsynligvis knyttet til gjerningsmannen for angrepet» ble arrestert torsdag i to avdelinger i det vestlige Frankrike og i Paris-regionen. To av de fire politifangene er løslatt.

Den siktede, 40 år gammel, som «har bodd i Frankrike i nesten tjue år», «bestrider formelt» anklagene, sa advokaten hans, kontaktet av AFP.

«Han har ingenting med angrepet å gjøre,» erklærte Souleymen Rakrouki. Angriperen, Abdesalem Lassoued, en 45 år gammel radikalisert tunisier, «er en venn jeg hadde kjent i lang tid og som jeg ikke hadde sett noen tegn til radikalisering hos. Jeg kunne aldri ha forestilt meg en slik handling.»

Etterforskere er spesielt interessert i utvekslingene som denne mannen, bosatt og varetektsfengslet i Val-de-Marne, «kan ha hatt en tid før med angriperen» og «etter» angrepet, antydet en av familiekildene.

Ifølge Le Parisien, som avslørte eksistensen av disse kontaktene, utvekslet de talemeldinger i løpet av helgen før angrepet, spesielt om fotballkampen mellom det belgiske og det svenske landslaget. En annen telefonkontakt, etter angrepet, varte «ett eller to minutter».

Mr. Rakrouki nektet å kommentere sakens realitet.

I tillegg ble det under ransakingen av den siktede, 50 år gammel, funnet «en jakke som ligner» på den som angriperen hadde på seg, sier to kilder nær saken til AFP.

Advokatene hans, Pierre-Henri Baert og Louise Hennon, nektet å kommentere, men fremhevet «den bekymringsfulle tilstanden til klientens helse» under deres presentasjon for etterforskningsdommeren på mandag.

Etterforskningen «fortsetter å klargjøre koblingene» mellom de to tiltalte og overgriperen, understreket Pnat.

Abdesalem Lassoued ble skutt og drept 17. oktober av belgisk politi.

Rettslig fiasko i Belgia

Angrepet reaktiverte raskt debatten om midlene for belgisk rettferdighet og manglene ved overvåking av radikaliserte profiler.

Etter tre mislykkede forsøk siden 2011 i Norge, Sverige og Italia, fikk Abdesalem Lassoued avslag på sin asylsøknad i Belgia og ble siden 2021 underlagt en utvisningsordre som aldri ble henrettet.

Etter angrepet kritiserte den belgiske regjeringen mangelen på samarbeid fra noen opprinnelsesland for å ta imot sine statsborgere som ble avvist fra asyl: et forsvar svekket av avsløringen av en utleveringsforespørsel fra Tunisia.

Faktisk hadde Abdesalem Lassoued vært gjenstand for en utleveringsforespørsel fra Tunisia i mer enn ett år, hvor han i 2005 ble dømt til 26 års fengsel før han rømte i januar 2011.

You may also like