Home » Airida, som bor i Norge, og mannen hennes pusset opp huset sitt: «Vi fortalte hverandre, bare ikke hvite» | Liv

Airida, som bor i Norge, og mannen hennes pusset opp huset sitt: «Vi fortalte hverandre, bare ikke hvite» | Liv

by Russell Crowe

I Litauen ville det nok vært vanlig å si at hvitt er det mest populære i interiøret, men Airida sier det har mye mørkere toner og farger.

«Jeg skjønte at de fleste litauere er redde for å slippe mørke farger inn i interiøret, noe jeg ikke vil si om nordmenn. Jeg jobber i renholdsfeltet, så jeg må se mye forskjellig interiør. Nordmenn er ikke redde for å eksperimentere med farger, sier Airida.

Familien kjøpte 130 kvadratmeter. Huset mitt er under bygging i 1994, ingenting har endret seg siden det ble bygget, så intervjuobjektet sier at hun fortsatt har mye å gjøre med mannen sin.

Så langt har familien pusset opp flere oppholdsrom, men det er ikke slutt. «Vi maler alt fra det grunnleggende, fra vegger til tak til dør. Vi brukte nesten to uker på jobb etter arbeidstid,» sier Airida.

Den mørke fargen ble erstattet av mørke toner.

Samtalepartneren forteller at alt i huset var hvitt, bare sønnens rom var dekket med grønt tapet. «Da vi først kom inn i huset, så vi rundt oss, vi bestemte oss for hva vi skulle endre, sa vi til oss selv, ikke i hvitt», ler Airida.

– Vi har ikke råd til et stort budsjett til reparasjoner, så vi gjør alt normalt, med egne hender. I selve Norge har jeg lagt merke til at luksusreparasjoner sjelden er å se. Nordmenn foretrekker minimalisme, mens litauere foretrekker pompøsitet. Jeg fleiper med at mannen min og jeg er arbeidsnarkomane, vi liker veldig godt å jobbe hjemme og reparere. Dette er den beste ferien: når vi kommer tilbake til Litauen, fikser vi hele tiden noe. «Alle naboene ler allerede for å se at vi går tilbake på jobb,» sier Airida.

Hun legger til at hun gjør alt med egne hender og ikke lærte seg slike reparasjoner; han lærte alt gjennom praksis over tid. – Nordmenn vil ansette et firma til å gjøre jobben for dem, og en litauer vil alltid finne en måte å gjøre det på selv, sier Airida.

I et gammelt hus sier kvinnen at hun prøvde fullfargepaletten. «Min mann liker ikke å male, det er det jeg gjør. Jeg har tre måneder med en farge og trenger allerede en til. Et halvt år har gått, jeg vil male huset på nytt.

Den yngste lepien er grå, så vi valgte henne med datteren min i det nye huset. Nå føler jeg meg mye mer komfortabel hjemme og de mørke fargene er veldig praktiske, sier Airida.

Foto fra Interiør personalarkiv etter oppussing

Grått lyser opp på barnerommene og i felles familierom – stuen. Først reparerte ektemannen barnas rom slik at de skulle ha et sted å sove.

Jordsmonnet er den største utfordringen

Kvinnen forteller videre at den største utfordringen var med gulvet i huset, da linoleumet satt fast overalt og hun måtte bli lei av å fjerne det.

«Vi hadde ingen anelse om hva vi kunne finne under det linoleumet, et råttent gulv eller verre? Vi barberte det linoleumet og hvor glade vi var for å finne et godt gulv, det var nok til å renovere det,» sier Airida.

Foto fra personlig arkiv Airids måtte jobbe med mannen sin til han tok bort den gamle linoleumen

Foto fra personlig arkiv Airids måtte jobbe med mannen sin til han tok bort den gamle linoleumen

I fremtiden planlegger familien å radikalt endre interiøret på kjøkkenet, renovere peisen, installere et lysthus og en terrasse, hvis historie også er interessant. Den ble hentet fra sitt forrige hjem av Airida.

«Vi har nettopp installert et lysthus, en terrasse, og dagen etter fortalte de oss at vi måtte flytte. Jeg bestemte meg for å ikke forlate jobben min der, så vi flytter den til et nytt hus,» sier Airida.

Foto fra personarkivet Terrasse og lysthus av Airida som skal installeres i det nye huset

Foto fra personarkivet Terrasse og lysthus av Airida som skal installeres i det nye huset

Sikrer fruktbarhet arvet fra faren

På spørsmål om hvor hun ble inspirert fra, sier kvinnen at faren hennes hadde svært dyktige hender. «Det kom til oss da. Jeg har drevet med reparasjoner siden jeg var liten. Bare mamma og pappa går på jobb, og i bytte mot linoleum maler jeg noe, jeg ødelegger skapet (Serie). Mannen min fleiper med at han skruer alle møblene med skruer slik at de ikke beveger seg, men jeg sa at jeg fortsatt ville finne en måte å flytte dem på”, ler kvinnen og legger til at maling er hobbyen hennes, som ligger henne veldig nært hjertet.

Familien samlet møbler og interiørdetaljer. Irene er veldig glade i stearinlys, så mannen spiser gjerne en tann hjemme hos seg som begravelsesbyrå: «Men han ble eldre med meg, ser jeg, han har selv flere og flere lys. Det var forresten ikke en eneste lampe i huset, så vi valgte nye. Belysning er svært viktig når huset domineres av mørke farger. Du kan også få mye natur ut av interiøret, du trenger egentlig ikke kjøpe alt. La oss si at jeg plukker opp mange kurver som jeg legger hjemme”, sier samtalepartneren.

Hvilke råd vil du gi til de som er redde for mørke farger? «Ikke vær redd og eksperimenter. I Litauen er folk overbevist om at hvitt øker plassen, men selv i mørke farger kan den plassen være veldig stor. Mye avhenger av miljøet, vinduene, belysningen,» sier Airida.

Kvinnen fleiper med at selv om huset nettopp har blitt malt på nytt nå, er det flyktig og hun vet fortsatt ikke når inspirasjonen kommer tilbake til å male alt på nytt.

You may also like