Home » Belgia leter etter svar etter juridisk fiasko

Belgia leter etter svar etter juridisk fiasko

by Siv Jensen

Politifolk utplassert i Schaerbeek-distriktet, hvor et angrep kostet livet til to svensker, 17. oktober 2023 i Brussel (JOHN THYS)

Gjerningsmannen for angrepet som ble begått mandag i Brussel hadde vært gjenstand for en utleveringsforespørsel fra Tunisia i mer enn ett år, hvor han var dømt til 26 års fengsel før han rømte: Belgia anerkjente denne helgen en «monumental» fiasko og dømte for å roe striden.

Begjæringen om utlevering, mottatt av belgiske myndigheter i august 2022, ble ikke behandlet av den kompetente sorenskriveren ved påtalemyndigheten i Brussel: en kjennelse som ble offentliggjort fredag ​​ettermiddag av justisminister Vincent Van Quickenborne, som umiddelbart kunngjorde sin avgang.

«Det er en individuell, monumental, uakseptabel feil,» erklærte han, og uttalte at han påtok seg «ansvar» for det.

Angrepet, utført av en 45 år gammel radikalisert tunisier som var ulovlig i Belgia, kostet livet til to svensker, myrdet med krigsvåpen da de gikk for å støtte sitt fotballag. Angriperen, Abdesalem Lassoued, ble skutt og drept tirsdag morgen av belgisk politi.

Angrepet reaktiverte raskt debatten om midlene for belgisk rettferdighet og mangelen på overvåking av radikaliserte profiler.

Etter tre andre forgjeves forsøk siden 2011 i Norge, Sverige og Italia, fikk tunisieren avslag på en asylsøknad i Belgia og siden mars 2021 var han gjenstand for en utvisningsordre som aldri ble fullbyrdet.

Den belgiske regjeringen hadde i utgangspunktet kritisert mangelen på samarbeid fra noen opprinnelsesland for å motta sine statsborgere som ble avvist for asyl: et forsvar svekket av avsløringen av en utleveringsforespørsel fra Tunisia.

Lederen for påtalemyndigheten i Brussel, Tim De Wolf, beskrev feilen i rettsapparatet søndag. «Den alvorlige mangelen på personell i påtalemyndigheten hadde en innflytelse, men (…) det er ikke en begrunnelse,» understreket han overfor pressen.

– Glemt fil «i et skap» –

Abdesalem Lassoued ble dømt til «mer enn 26 års fengsel i Tunisia i 2005, men rømte fra fengselet i januar 2011», sa dommeren.

Et tiår senere ble han «rapportert» av tunisiske myndigheter «1. juli 2022, gjennom Interpol».

Men den «røde notisen» til den internasjonale organisasjonen nevner bare en utleveringsbegjæring «for rømming fra fengsel», som ikke er en tilstrekkelig grunn i belgisk lov, som hindrer umiddelbar rettsbehandling, bemerket innenriksminister Annelies Verlinden.

Tunisias forespørsel måtte spesifiseres i «en rekke vedlegg» til utleveringsbegjæringen sendt 15. august 2022 til Belgia og overført tre uker senere til påtalemyndigheten i Brussel. Filen gikk tapt der, glemt «i et skap», ifølge Tim De Wolf.

«Ingen av de berørte kollegene husker hva som skjedde med dem. Det er ingen spor etter etterbehandling. Det er mulig at sorenskriveren har bedt om at «mappe blir undersøkt senere» på grunn av «for mange hastesaker», forklarte han.

Årsaken til den tunisiske dommen ble ikke spesifisert. Ifølge flere belgiske aviser var Abdesalem Lassoued dømt for flere drapsforsøk.

– Pilar i kampen mot terrorisme –

Stilt overfor agitasjonen som oppsto og ivrig etter å roe striden, holdt statsminister Alexander De Croo lørdag et langt møte med flere ministre og tjenestemenn fra politi og rettsmyndigheter. «Det er viktig at en regjering raskt lærer leksjonene og handler,» insisterte han.

Samtidig kunngjorde han styrkingen av påtalemyndigheten i Brussel, hvorav de 119 eksisterende sorenskriverstillingene vil bli «effektivt besatt» (sammenlignet med de 95 som for tiden er i vervet i løpet av 2023), og supplert med fem ekstra sorenskrivere.

En ny kongens advokat vil snart bli utnevnt til å lede dem, etter ni år med juridisk usikkerhet rundt denne nøkkelutnevnelsen, gjenstand for en fastlåst situasjon mellom det fransktalende og nederlandske miljøet.

Den liberale lederen lovet også en økning i antallet rettspoliti i den belgiske hovedstaden, samt en bedre utveksling av informasjon mellom ulike tjenester (etterretning, immigrasjonskontor, etc.).

Til slutt, et annet symbol, den nye justisministeren, som ble utnevnt på søndag, er Paul Van Tigchelt: denne 50 år gamle Fleming, en nær samarbeidspartner av Van Quickenborne, hadde opparbeidet seg et solid rykte som sjef, fra januar 2016 til oktober. 2020, fra det belgiske antiterrorbyrået (Ocam), som han ledet under angrepene 22. mars 2016 i Brussel.

kanne/jca/cn

You may also like