Home » Blokade i Irak | oljen fortsetter å stige

Blokade i Irak | oljen fortsetter å stige

by Siv Jensen

(New York) Oljeprisen steg denne torsdagen, drevet av den stadig mer uttalte lettelsen av finansmarkedene, men også av forlengelsen av blokaden i Irak som reduserte tilbudet med flere millioner fat.
Brent Nordsjø-olje for levering i mai steg 1,26 % for å lukke på 79,27 dollar.

Når det gjelder fatet med American West Texas Intermediate (WTI) med samme utløp, tok det 1,91 % til 74,37 dollar.

Med ebbe av angst knyttet til banksektoren, «ser de økonomiske utsiktene litt bedre ut, og dette har tillatt prisene å gjenopprette deler av tapene» siden starten av krisen, Craig Erlam, analytiker ved oanda.

«Det var egentlig ingen nyheter i dag, men denne ukens livlige elementer i amerikanske aksjer og suspensjonen (av eksporten) til (irakisk) Kurdistan fikk verdens oppmerksomhet,» sa John Kilduff fra Again Capital.

Amerikanske kommersielle råoljelagre viste et overraskende fall på 7,5 millioner fat forrige uke ettersom raffinerier økte og importen avtok.

I tillegg fortsetter diskusjonene i Bagdad mellom irakiske myndigheter og representanter for den irakiske Kurdistan regionale regjeringen om filen om råoljeeksport til den tyrkiske terminalen Ceyhan, avbrutt siden lørdag.

Den irakiske føderale regjeringen krever at transporten av olje fra Irak skal kontrolleres av det statlige oljeselskapet Somo (State Petroleum Marketing Organization), i henhold til en avgjørelse avsagt av en voldgiftsdomstol etter nesten ti år med saksbehandling.

Men på dette stadiet er «forslagene til de to partiene blitt avvist», sa en parlamentariker fra Kurdistan Democratic Party (KDP) til Iraq Oil Report, på betingelse av anonymitet.

De utenlandske selskapene som utnytter forekomstene, hovedsakelig norske DNO og britiske Gulf Keystone og Genel Energy, har begynt å stanse driften. Faktisk er lagringskapasiteten i regionen svært begrenset.

I normale tider frakter rørledningen Kirkuk-Ceyhan rundt 450 000 fat om dagen. Dermed har blokaden allerede fratatt markedet mer enn 3 millioner fat.

«Jeg ser for meg at de ender opp med å komme overens, men dagene går og det er fortsatt ikke fikset,» forklarte John Kilduff. «Hvis de ikke finner en løsning innen helgen, vil det bli et problem. »

You may also like