Home » Danmark skal levere grønt hydrogen til Tyskland gjennom en rørledning

Danmark skal levere grønt hydrogen til Tyskland gjennom en rørledning

by Roald Amundsen

Danmark har grønn energi til overs. » Vi er snart mer enn selvforsynt med grønn strøm, og denne må brukes til å produsere grønt drivstoff for eksport. – Det sa Danmarks klima- og energiminister Lars Aagaard i en uttalelse.

Bør grønt hydrogen importeres massivt eller produseres lokalt? debatten fortsetter

En avtale signert med dens tyske motpart, som ikke er kvantifisert, sørger altså for konvertering av dansk sol- og vindenergi til hydrogen. Sistnevnte skulle da brukes som drivstoff i luft-, land- og sjøtransport, samt i industrien.

» Med riktig infrastruktur kan grønt hydrogen fra Danmark erstatte fossil gass og hydrogen (av fossil opprinnelse) i tysk tungindustri og redusere klimaskadelige CO2-utslipp. «, understreket ministeren.

Tidligere i år hadde Tyskland allerede avtalt et lignende prosjekt med Norge for å avkarbonisere økonomien.

Hydrogen: Frankrike har alle kortene på hånden

Tyskland assosierte seg også med H2Med-prosjektet

Denne nye avtalen gjenspeiler det europeiske H2Med-hydrogenrørledningsprosjektet. Den har som mål å utvikle bruken av hydrogen på kontinentet og vil strekke seg fra landene i Sørvest-Europa til Tyskland. Denne avtalen, annonsert i slutten av januar forsterker den pan-europeiske dimensjonen til H2Med og lar Spania bli et grønt energiknutepunkt fra den iberiske halvøy til Sentral- og Nord-Europa.

Gassrørledningen som ligger under Middelhavet skal transportere grønt hydrogen, produsert fra vann ved elektrolyse, gjennom en prosess som bruker fornybar energi. Den spanske regjeringen anslår at H2Med vil være i stand til å transportere rundt to millioner tonn hydrogen til Frankrike hvert år, eller 10 % av det estimerte hydrogenbehovet til EU. Prosjektet er forventet å koste 2,5 milliarder euro.

Der » European Hydrogen Bank » operativ utgangen av 2023

Der » European Hydrogen Bank », en ny struktur som tar sikte på å støtte utviklingen av grønt hydrogen, vil være « Operasjonell i slutten av 2023 og vil bli utgitt høst » Første auksjoner for å finansiere produktive prosjekter med EU-midler. Opprettelsen av denne offentlige institusjonen hadde blitt lovet i september av presidenten for European Executive, Ursula von der Leyen, for å støtte energiomstillingen med finansiering på rundt 3000 millioner euro.

» Banken vil ta sikte på å fylle det nåværende investeringsgapet i utviklingen av fornybart hydrogen og sikre at EU opprettholder lederskapet innen denne essensielle teknologien. forklarte visepresidenten i kommisjonen, Frans Timmermans. Tanken er » sende et tydelig signal om at Europa er en hydrogenproduserende region «.

(Med AFP)