Home » Den første autonome elektriske seilbåten tas i bruk

Den første autonome elektriske seilbåten tas i bruk

by Russell Crowe

Gjødselprodusenten Yara har lansert det første helelektriske, selvstyrende containerskipet. Det store batteridrevne skipet bør være forløperen til ekspansjon i Norge for å begrense utslipp fra forurensende skip.Birkeland ville gi 1.000 tonn CO2 per år, noe som tilsvarer 40.000 veitransporter med dieselbiler, sier Yara.


© ANP / HH
Birkeland ville gi 1.000 tonn CO2 per år, noe som tilsvarer 40.000 veitransporter med dieselbiler, sier Yara.

Nedgangen vil være 1000 tonn CO2 per år. Omregnet, det vil si 40.000 veitransporter med dieselbiler, sier Yara.

Båten drives av batterier fra det sveitsiske selskapet Leclanche. Batteriene i åtte kammer gir nok kapasitet til 7 megawattimer. Det tilsvarer 100 Tesla-biler.

Birkelandsskipet hans er 80 meter langt. Den skal brukes til å erstatte dieselbiler og dieselskip mellom Yaras Porsgrunn-anlegg i Sør-Norge og Brevik havn.Yara Birkeland i Oslo, som nå skal gjennomføre batteridrevne transporter med gjødsel om bord.


© ANP / HH
Yara Birkeland i Oslo, som nå skal utføre batteridrevne transporter med ombord gjødsel.

Skipet, som i første omgang skal gå to turer i uken, kan frakte store beholdere med gjødsel. Om to år kunne skipet gjøre en reise på mil uten kaptein.

– Det handler ikke om å erstatte seilere, det handler om å erstatte lastebilsjåfører, sa Yara-prosjektleder Jostein Braaten til Reuters fra styrehuset, der manuell styring vil forsvinne.

De mange sensorene på baugen av skipet ville oppdage og forstå gjenstander i vannet, for eksempel kajakker, for å avlede kursen.

You may also like