Home » Den kollektive drømmen og dens tusen knuste biter: Alle nyhetene på liberte-algerie.com

Den kollektive drømmen og dens tusen knuste biter: Alle nyhetene på liberte-algerie.com

by Russell Crowe

Gjennom: KAMEL DAOUD
FORFATTER

LAlgeriske drømmer, hva er de? Det mest kjente er å ta havet, deretter landet bak det og bli der som om du var født og til og med tro det. Den andre drømmen er paradis. Middelaldrende drøm, armene senket, knærne på bakken, pannen limt til bønnehimmelen. Den lever av sukk, fatalisme, nærmer seg pensjonsalder eller seksuell nevrose.
Krise og tårer også fordi det kanskje noen ganger er fordi vi tviler på at vi vil at alle skal tro på det og at vi truer de som ikke tror det. Det er en litt mainstream drøm, drevet av prekener og frustrasjoner, håp og økologi etter døden: kvinner, Guds ansikt, en elv av vin og evighet uten sedler, gigantiske trær og glassskinn. Nylig har denne drømmen erstattet den eldre. De av frihet. De matet av Boumediène og sosialismen. På den tiden ble drømmen om sosialisme, likhet mellom brød og mage, magefett jevnt fordelt mellom alle, selvforsyning som førte til selvforsyning og «fremtiden», kollektiv tilbedelse og slagordet om et enkelt parti oppfylt. enkelt mål. Denne gammeldagse drømmen har blitt foreldet av tid, religion og den triumferende gjenkomsten av drømmen om paradis, korrupsjon og falske årsrapporter.
Andre drømmer? Bli ordfører, Wali, minister eller president. Men siden vi vet at det fører til fengsel, er det få som drar dit for kjærlighet. Denne drømmen er for de som er for utspekulerte for paradis og for feige for havet, da vil en slags monolog bli født i dem om de erotiske og patriotiske attraksjonene til «Makt». Men «Change Country» er først og fremst et klesvalg, sier skurkene. Denne drømmen, når den går i oppfyllelse, får deg til å miste stillheten, søvnen og retningen til fødestedet ditt.
Du kan også drømme om å gjøre ingenting, gi opp, gifte deg med en kvinne og et teppe, håret og skoene, trekke deg tilbake og holde deg rolig, i undervannstangmodus, lese avisen din, vente på overføringen og be 5 ganger i minuttet. hvert steg. Det er den gamle drømmen om fred som går tilbake til de koloniserte og så enda mer til de beseirede, alle de beseirede i vår lange historie med krig og tap av brønner, storfe og neser.
Vi kan drømme om å lykkes, men her drømmer vi allerede om å svømme eller ro. Eller drømmer om drømmen til faren og moren, men han skal allerede til Norge. Eller drømmer om et land i en ørken i Timimoun, men det er som å overgi seg, gifte seg med sør for å motarbeide nord, gå tilbake mot det uendelige for å flykte fra et land som er for dårlig ferdig. Eller drømmer om å ta et stykke av landet og forby det til andre. I form av mye jord, autonomi, terskler til gården eller bygningen eller trappeoppganger eller terrasse eller vaskerom. Drømmen er da en ubebodd eiendom. Ganske enkelt. Noe vi tar fordi vi tar det.
Vi kan drømme om frihet, men det er ikke nok for å ha det. Han kjenner bare mangelen og gråten. Frihet er en jobb, ikke en sang. Vi kan drømme om å drømme. Det var da vi laget filmer (utenfor krigen og utenfor veterankategoriene), bøker, danser eller lotterier for det amerikanske grønne kortet. Eller drøm om å slutte å drømme. Reduser som en veke og avslå avtalen. Så dør vi, vi dreper eller vi tar en kaffe alene eller vi holder kjeft når alle skriker. Det er en form for drøm mot drøm.
Så det handler om drømmer. Hvem mer detaljer, med vers eller lover, priser eller motorkraft for båten sin, med spark eller list, det er han som vil erobre og samle en folkemengde, og få folk til å tro at «han skal gifte seg med henne». I dag er drømmen, lykken definert av paradisets korridorer. De er i pole position. Vokterne av drømmen om martyrene følger: de er de rikeste og de mektigste. Så drømmene om robåter, for mange, men for dyre. Og til slutt drømmer de andre: om kjærlighet, om overføring, om Sahara, om resignasjon, om stillhet eller om foreldrene selv.
Jeg glemte drømmen om krig: mektig, synlig på stadionene og på grensene, i bruken av språk og måten å kjøre på, i frisyren og hatet til Frankrike som vi elsker mens vi hater det av kjærlighet. Det kan forene de andre som en ring: da vil vi drømme om paradis, om å gjenopplive krigen mot Frankrike ved å frigjøre Palestina som ligger i Oujda, og vi kan umiddelbart dra til Spania og gifte oss med Norge og vente der på en overføring som sammenligner snow og Timimoun. . Delirium. Men drømmer er sunne vrangforestillinger og delirium er en syk drøm.
Fra alt dette avslutter vi med essensen av spørsmålet: den algeriske drømmen kommer til å bli redefinert, sunn, klar, uten diktering av nevrose og dødsfall, harme eller tomhet. En sunn drøm, mulig, ydmyk og innen rekkevidde, for alle og for hver enkelt. Land som ikke drømmer om seg selv, får ikke sine egne eller andre til å drømme. Ordtak om et drømmeland.

You may also like