Home » Den norske ambassadøren til Riket hyller forholdet mellom de to landene på grunnlovsdagen

Den norske ambassadøren til Riket hyller forholdet mellom de to landene på grunnlovsdagen

by Roald Amundsen

RAMALLAH: Den Hamas-tilknyttede islamske blokken vant studentrådsvalget ved Beir Zeit-universitetet på Vestbredden onsdag, og slo rivalene Fatah i en tett omstridt avstemning.

Den Hamas-støttede blokken vant 28 seter, med 5060 stemmer, mens den Fatah-støttede blokken bare vant 18 seter, med 3379 stemmer.

Fem blokker konkurrerte om 51 seter og valgdeltakelsen var 78,1%.

Dagen før hadde studentene vært vitne til en intens debatt mellom representanter for de rivaliserende blokkene, og kritiserte politikken og programmene til de to partiene.

Den islamske blokken har ledet elevrådet de siste årene.

Deres Fatah-støttede rivaler sier at de betaler prisen for de palestinske myndighetenes feil når det gjelder korrupsjon, nepotisme og sikkerhetskoordinering med Israel, og taper ofte valg.

En dag før valget ble syv seniorer, medlemmer av den islamske blokken, arrestert av en israelsk undercover-enhet, noe som vekket sympati for gruppen og resulterte i stemmer, sier eksperter. arabiske nyheter.

I følge Ghassan al-Khatib, visepresident ved universitetet, er studentrådets avstemning en indikator på den palestinske opinionen og politiske balanser i det palestinske samfunnet «på grunn av troverdigheten, integriteten og demokratiet til Beir Zeit-valget».

Mohammed Daraghmeh, en fremtredende palestinsk forfatter, sa arabiske nyheter at studentene til Beir Zeit ikke er påvirket av faglige eller arbeidsmessige interesser, noe som sikrer at valgprosessen foregår «i et demokratisk miljø og med total integritet».

«Hvis Hamas vinner, betyr det at gatene støtter det og er partiske i dens favør. Hvis Fatah vinner, betyr det at gatene er med dem,» la han til.

Daraghmeh sa at både Fatah og Hamas jobber hardt for å vinne støtte fra studentene.

Dette valget «tillater Hamas å styrke sin politiske diskurs og vise at den palestinske opinionen på Vestbredden støtter dens vei og dens politiske linje,» bemerket han.

I tillegg ønsker Fatah «å forsvare legitimiteten til det palestinske politiske systemet i møte med dets manglende evne til å organisere palestinske stortingsvalg».

Beir Zeit-valg holdes annethvert år og rundt 15 000 studenter stemmer for 51 seter. I 2021 fant ikke avstemningen sted på grunn av koronaviruspandemien.

Sekretariatet for styrets forvaltningsorgan består av 13 medlemmer.

Beir Zeit ble etablert i 1973 som et offentlig universitet, og er den eneste akademiske institusjonen på Vestbredden som lar Hamas praktisere sine aktiviteter og politikk uten innblanding fra Israel eller de palestinske myndighetene.

Mange fremtredende palestinske ledere har uteksaminert seg fra dette universitetet, som tilbyr 36 bachelor- og 13 masterprogrammer og sysselsetter 500 professorer.

Flere studenter fra Vestbredden og noen hundre palestinere bosatt i Israel fortsetter studiene der.

Bassem Naim, en fremtredende Hamas-leder på Gazastripen, sa arabiske nyheter at den politiske gruppen så i studentavstemningen «en vital indikator» siden den kaster lys over retningen til fremtidige generasjoner.

«Valget til Beir Zeit-universitetet er en viktig plattform for Hamas fordi de fleste palestinske ledere er universitetsutdannede. Derfor er hans makt i dag en indikasjon på typen fremtidige ledere for det palestinske folket i alle sektorer og felt, sa han.

Denne teksten er oversettelsen av en artikkel publisert på Arabnews.com

You may also like

Leave a Comment