Home » Det er kun Ukraina som bestemmer vilkårene for en forhandling, gjentar Stoltenberg

Det er kun Ukraina som bestemmer vilkårene for en forhandling, gjentar Stoltenberg

by Russell Crowe

Det er bare Ukraina som vil avgjøre betingelsene for en mulig fredsforhandling med Russland, gjentok NATO-sjef Jens Stoltenberg torsdag, og bekreftet Atlanterhavsalliansens posisjon etter de kontroversielle uttalelsene fra hans stabssjef.

– Det er opp til ukrainerne og bare ukrainerne å bestemme når vilkårene for forhandlinger skal være oppfylt og å bestemme ved et forhandlingsbord, dersom forhandlinger finner sted, hva som er en akseptabel løsning, sa han. Stoltenberg.

«Vår oppgave er å støtte dem,» la han til.

Stoltenberg sa det under et folkemøte i Arendal, en liten by sør i hjemlandet, hvor norske beslutningstakere møtes denne uken.

To dager tidligere samme sted hadde stabssjefen hans, Stian Jenssen, foreslått at en løsning på konflikten kunne være at Ukraina avgir territorium til Russland i bytte mot NATO-medlemskap.

– Jeg tror en løsning kan være at Ukraina avgir territorium og får NATO-medlemskap i retur, sa Jenssen til et politisk forum i Norge, ifølge lokalavisa VG.

De ukrainske myndighetene reagerte kraftig. En talsmann for det ukrainske utenriksdepartementet sa at kommentarene var «fullstendig uakseptable».

Jenssen kvalifiserte senere sine kommentarer, selv om han erkjente en «feil».

«NATOs politikk har ikke endret seg,» bekreftet Stoltenberg. «Vi støtter Ukraina innenfor internasjonalt anerkjente grenser (…), (dets) suverenitet og (dets) territorielle integritet.»

På toppmøtet i Vilnius i begynnelsen av juli ble Ukraina tilbudt langsiktig militær støtte, men uten utsikter til å bli med i Atlanterhavsalliansen på kort sikt.
You may also like