Home » Det er nå ulovlig å tigge i Norge

Det er nå ulovlig å tigge i Norge

by Russell Crowe
Foto © Peter Parks / AFP / Getty Images

Norge, et land med sosial fremgang? Ikke etter tiggeforbudet, som ble vedtatt av Oslo 17. juni, melder Le Figaro. Et tiår etter håndhevelsen av en toleransepolitikk vil kommuner over hele landet igjen ha rett til å utestenge hjemløse fra gatene sine fra og med sommeren, før et nasjonalt forbud trer i kraft fra i sommer. Sommeren 2015.

Dette er et skritt tilbake, ettersom tigging var ulovlig i landet frem til 2005, da tidligere sosialdemokratisk statsminister Jens Stoltenberg avsluttet forbudet. Men siden parlamentsvalget i 2013 har saken kommet tilbake til sentrum av debattene. Spørsmål: det økende antallet rom som har ankommet Oslo de siste årene. I følge det norske justisdepartementet var det i 2012 kun 7 av de 194 tiggerne som ble talt i hovedstaden. «De andre var hovedsakelig av rumensk nasjonalitet», av sigøyneropprinnelse, heter det.

Norsk presse er opprørt over at loven først og fremst straffer rom: «Det rammer de dårligst stilte i samfunnet og faktisk dømmer forbudet umiddelbart et helt mindretall», sier lokalt magasin norsk Bergens tidende (BT), tilpasset av Internasjonal post.

Fremskrittspartiet (FrP, et høyreorientert anti-innvandringsparti) spilte også en viktig rolle i vedtakelsen av dette tiltaket. Den norske justisminister Anders Anundsen begrunner denne loven med «en kobling» mellom tigging og kriminalitet. Kriminalisering av tigging er ifølge regjeringen «å gi politiet de beste verktøyene for å bekjempe organisert kriminalitet», melder avisen. Aftenposten.

Nedslaget mot tiggere er ikke unikt for Norge. Le Figaro husk at i Frankrike har byene Nice, Montpellier og Chartres allerede tatt i bruk lignende tiltak. Den franske avisen siterer også Danmark og Storbritannia, hvor tigging har vært offisielt forbudt siden 1824, men ikke straffes med fengsel, slik tilfellet vil være i Norge (i tillegg til bot). I Montreal var byforordningen som forbød tigging opphevet i 1993.

You may also like