Home » DRC: i Kinshasa har åtte unge mennesker opplevd yrket som akkreditert ambassadør

DRC: i Kinshasa har åtte unge mennesker opplevd yrket som akkreditert ambassadør

by Siv Jensen

På sidelinjen av feiringen av kvinners rettigheter, arrangerte den britiske ambassaden i Kinshasa den andre utgaven av konkurransen «Ambassadør for en dag», i samarbeid med Belgia, Canada, Norge, Nederland, Sverige, Sveits og EU. Av mer enn 100 mottatte søknader ble åtte ungdommer valgt ut til å oppleve arbeidet til en ambassadør i Kongos hovedstad 14. mars.

Konkurransen besto av å sende inn en forespørsel i form av en video, for å svare på et spørsmål knyttet til samfunnsutvikling og kvinners rolle i utvikling og fredsbevaring i DRC.

I en dag, som alle kandidatene, var Mbaya Sharon Rose, en student ved Saint-Damien College (Ngaliema by) ved den kanadiske ambassaden.

«Denne rollen tillot meg å gjøre en oppdagelse, å være ambassadør er ikke bare å være en diplomat. Det er også å være leder. Videoen min tok for seg problemet med flom i Kinshasa. Utover materielle påvirkninger er flom også en dødsårsak. Jeg foreslo rengjøring av takrenner, avfallshåndtering og resirkulering som en løsning,” forklarte 16-åringen.

Kimbunda Patricia, 14, dro til den norske ambassaden. «Jeg levde stresset til en ambassadør, på jakt etter perfeksjon, noen ganger forlater jeg de vi elsker for å reise til et annet land, det er en veldig vanskelig jobb. Jeg satte også pris på velkomsten og forklaringene. Videoen min handlet om arbeidsledighet, matmangel og bagatellisering. Jeg har vist at arbeidsledighet fører til økt kriminalitet, men at det ikke er uunngåelig. Vi kan kjempe mot og overvinne arbeidsledighet”, sa denne studenten fra Lycée Motema Mpiko i Kasavubu.

Ngalula Abigaël fra Lycée Mpiko i Lemba, ankom den sveitsiske ambassaden med spørsmål om Sveits evige nøytralitet. Men takket være forklaringene til Chasper Sharot, akkreditert ambassadør i Kinshasa, var han i stand til å fullføre kunnskapen sin. Nå vet han at når det er væpnede konflikter i et land, sender ikke Sveits sin hær for å støtte lojale styrker, men griper heller inn og tilbyr omsorg til sårede og syke,» forklarer den unge kvinnen, støttet av diplomaten som har lovet å følge etter. lærlingens vei.

«Vi vil støtte som foreldre» Noen vinnere ble ledsaget av sine veiledere. Intervjuet delte de erfaringen fra støtteprosessen. «De er vant til å holde presentasjoner, øvinger på skolenivå (Saint-Damien også). Gracia utviklet et tema som tok for seg erosjoner og løsninger på dem. I begynnelsen av programmet avslørte han for meg sin byrde for å involvere unge mennesker i håndteringen av plastavfall. Hun fortalte meg at selv om de ikke beholdt henne, ville hun alltid bære denne kampen. Vi foreldre er stolte over å ha fulgt henne til denne aktiviteten i dag”, forklarte Aicha Simbi, mor til Simbi Gracia, ambassadør for en dag i Storbritannia.

«I dag målte vår datter skjebnen sin i forhold til øvelsen hun gjennomførte inne på ambassaden, og kanskje i morgen vil hun være ambassadør, for statene eller for en annen sak. Jeg tror de har lært en enorm leksjon og vi vil støtte dem som foreldre, sa Jean-Paul Divengi Nzambi, far til Divengi Victoria.

50 tekster produsert etter første opplag

Miriam Bosea deltok i dette eksperimentet i fjor. For den andre utgaven ble hun og Úrsula Onoya invitert til å bringe nyhetene.

«Gjennom AmbassadorForAday 2022 har vi mottatt oppringninger og flere konferanser har blitt organisert om dette temaet. Det inspirerte meg også til å skrive nye tekster. Fra 2022 til 2023 rakk jeg å skrive 50 nye dikt. Jeg organiserer sammen med familien min og skolen for å kunne gjøre dette offentlig og oppmuntre andre unge mennesker til å møte frykten sin, sa han.

Til Úrsula Onoya for å legge til, «å tilbringe en dag med ambassadør Emily Maltman i fjor, da hun var gravid, tillot meg å bryte med visse fordommer som omgir kvinner. Jeg vet nå at jeg kan oppnå hva jeg vil med mye mot og hardt arbeid.»

Styrke unge kongolesiske kvinner til å gjøre en positiv forskjell

Blant de inviterte til denne aktiviteten, skilte seg Antoinette N’Samba Kalambayi (Minister of Mines), Jeanine Mabunda (nasjonal nestleder og første ærespresident for nasjonalforsamlingen), Henriette Wamu (nasjonal nestleder), Patricia Nseya (ordfører for CENI) ut. . , Mamitsho Pontshi (tredje kongolesisk kvinnelig pilot), Thérèse Kirongozi (ingeniør, designer av rullende roboter i Kinshasa).

Emily Maltman, Storbritannias ambassadør forklarte målet med dette programmet. «Den britiske ambassaden er forpliktet til å styrke unge kongolesiske kvinner til å gjøre en positiv forskjell. Dette initiativet er kjent som ambassadører for en dag, men vi oppfordrer også unge kvinner til å bli ledere av den nye internasjonale strategien til FCDO (Foreign and Commonwealth) Office), er vi fast bestemt på å sette kvinner og jenter i sentrum for alt vi gjør. Vi vil stå opp for dem til enhver tid, samarbeide med partnerne våre for å gjøre det samme, og ta opp alle rettighetsbrudd og kvinners friheter rundt om i verden, » sa Emily Maltman.

De åtte unge kvinnene som deltok i denne andre utgaven av Ambassador for en dag er Monsho Julia, Ngalula Abigaël, Kimbunda Patricia, Mbaya Sharon Rose, Duli Tracy, Tshibola Christivie, Divengi Victoria samt Simbi Gracia.

Prisca Lokale

You may also like