Home » Han trodde han hadde funnet sjokolademynter, men det var «århundrets gullfunn» i Norge

Han trodde han hadde funnet sjokolademynter, men det var «århundrets gullfunn» i Norge

by Edvard Munch


Gullmedaljongene dannet et halskjede.

ERLEND BORE/AFP

«Først trodde jeg det var sjokolademynter eller Kaptein Sabeltann», betrodde en kjent imaginær norsk piratkarakter, Erlend Bore, sitert i en pressemelding fra Universitetet i Stavanger (sørvest). — Det var helt uvirkelig.

Byttet består av ni gullmedaljonger og perler som en gang dannet et luksuriøst halskjede samt tre ringer av samme metall.

Den ble oppdaget i slutten av august på en bondeeiendom ved Stavanger av Erlend Bore. Denne 50 år gamle mannen, som ønsket å bli arkeolog siden han var liten, kjøpte en metalldetektor for å oppmuntre seg selv til å gå ut og bevege seg mer, slik legen og fysioterapeuten anbefalte. Han holdt på å gi opp da enheten hans begynte å ringe på siden av en bakke.

Arkeologer grep inn på en bondes eiendom, hvor skatten ble oppdaget, ved hjelp av en metalldetektor.


Arkeologer grep inn på en bondes eiendom, hvor skatten ble oppdaget, ved hjelp av en metalldetektor.

GRETHE MOELL PEDERSEN/AFP

Varslet tok de lokale arkeologiske tjenestene ansvaret. Ifølge dem stammer juvelene, hvis totalvekt er litt over 100 gram, fra omtrent år 500, i en tid med store folkevandringer i Europa.

En mytologisk hest

– Dette er århundrets gullfunn i Norge, sa direktør ved Universitetet i Stavanger arkeologiske museum, Ole Madsen. «Å finne så mye gull på en gang er ekstremt sjelden.»

Det siste sammenlignbare funnet i det skandinaviske landet går tilbake til 1800-tallet.min århundre.

Her, rekonstruert av museet, er halskjedet med ni medaljonger, der vi kan se en hest fra norrøn mytologi.


Her, rekonstruert av museet, er halskjedet med ni medaljonger, der vi kan se en hest fra norrøn mytologi.

THEO ELI GIL BELL/AFP

Dette funnet er unikt, spesielt av den grunn som vises på medaljongene: en type hest fra norrøn mytologi. – Gitt plasseringen av funnet og lærdommen fra tilsvarende funn, er dette utvilsomt dyrebare skjulte gjenstander eller et offer til gudene i en turbulent tid, sier professor Håkon Reiersen.

You may also like