Home » Hva er kjent om eksplosjonen i Gøteborg?

Hva er kjent om eksplosjonen i Gøteborg?

by Russell Crowe

Minst 16 personer ble skadet og fraktet til sykehus tirsdag morgen i Gøteborg etter rivingen av en bygård, som politiet sier var forårsaket av unaturlige årsaker.

Så hva er kjent om denne hendelsen?

Hva skjedde?

Ifølge politiet kom de første meldingene om eksplosjonen og brannen inn klokken 16.00 48 min. om morgenen. Hendelsen skjedde i en boligblokk på Övre Husargatan i Annedal. 16 personer ble innlagt på sykehus for skader og mer enn hundre måtte forlate hjemmene sine.

Brannmannskap, politi og ambulanser kom snart til ulykkesstedet, og det var ikke mulig å kontrollere brannen på en stund.

Politiet har satt i gang etterforskning av «riving som har satt samfunnet i fare». Det skal også gjennomføres en teknisk utredning av bygget.

Hvem led?

Etter innledende meldinger om opptil 25 skader, bekreftet Sahlgrenska universitetssykehuset tirsdag morgen at minst 16 personer skadet av eksplosjonen hadde tatt seg inn.

– Totalt ble det brakt inn 16 personer, hvorav fire ble alvorlig skadd og resten alvorlig skadd, sier en talskvinne for sykehuset til Ingrid Fredriksson.

Blant de fire alvorlig skadde er det ifølge henne tre kvinner over 60, 70 og 80 år, samt en mann over 50 år. En av de lettere skadde er en brannmann.

I tillegg ble mer enn hundre innbyggere evakuert fra hjemmene sine. Mer enn 50 mennesker søkte tilflukt i en kirke i nærheten, noen av dem ble sjokkert og frosset, da de flyktet fra leiligheten kun kledd i pyjamas eller badekåper.

Beboere som ble evakuert tirsdag kveld, kan fortsatt ikke komme tilbake til hjemmene sine, de må overnatte på hotell. Noen leiligheter er sterkt skadet og vil ta lang tid å reparere.

Hva opplevde beboerne i bygården?

Vitner og beboere i bygningen sa at eksplosjonen vekket dem og at de deretter måtte flykte ned en røykfylt trapp.

«Det kom bare til oss da. Da luktet jeg. Jeg gikk rundt i leiligheten og lette etter hva som kunne ha tatt fyr. Da våknet en av døtrene mine og vi hørte skrik i gården, sa en beboer i bygget.» tok min sønns hånd på tre år og holdt hender med min seks år gamle sønn, trakk pusten dypt og løp over gården på en mørk, røykfylt trapp.»

I noen ble beboerne reddet av brannmenn, mens andre gikk ned gjennom vinduer ved hjelp av selvlagde tau.

«Vi bor i andre etasje. – Mannen min bandt tauene, så vi slapp unna, sa en kvinne.

Hva forårsaket eksplosjonen?

Det er foreløpig ikke klart hva som forårsaket eksplosjonen, men politiet sa på en pressekonferanse at de ikke trodde eksplosjonen var forårsaket av naturlige årsaker.

Er det mistenkte?

Politiet har foreløpig ikke gitt opplysninger om mulige mistenkte.

Hva var reaksjonen til politikerne?

Statsminister Stefan Löfven sa på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag at eksplosjonen hadde «påvirket hele landet».

Selv om det ikke er bekreftet at eksplosjonen var et resultat av kriminell aktivitet, sa Löfven at han forsto at befolkningen var skremt.

– Det er forståelig at folk er bekymret, redde og sjokkerte. Derfor er det ekstremt viktig at vi alle kommer sammen som et samfunn, sa statsministeren.

Hvor ofte skjer disse hendelsene i Sverige?

De er ikke vanlige generelt. Det har imidlertid vært en økning i bruken av eksplosiver og våpen fra kriminelle grupper de siste årene. Kriminologer peker på en økende trend med vold og harme blant gjengmedlemmer.

De fleste eksplosjonene er rettet mot tomme bygninger eller kjøretøy, så det kan konkluderes med at målet ikke er å skade mennesker. Skader er relativt sjeldne, men de forekommer.

Utarbeidet av thelocal.se og svt.se

Likte du det? Ta deg tid til å støtte Inga Kazakevičiūtė på Patreon!

Hva er kjent om eksplosjonen i Gøteborg?

sfgdfg

You may also like