Home » Hvor å reise fra Litauen med bil er mer imponerende: til Balkan eller Norge?

Hvor å reise fra Litauen med bil er mer imponerende: til Balkan eller Norge?

by Russell Crowe

Dette er «My AUTOstogos!»-konkurranseartikkelen. 15min Sammen med et av de største fergeselskapene i Europa, lanserer DFDS en historiekonkurranse. Del dine bilreisehistorier og vinn en ekstraordinær premie – alt inkludert billetter til Sverige eller Tyskland. Plus: https://www.15min.lt/n1528120

Når det gjelder bilreiser, har Litauen geografisk en utmerket beliggenhet: omtrent 3000 kilometer fra Athen og nesten like langt unna Nordkapp (den nordligste i Europa, Norge) og selvfølgelig like mange kilometer til Vilnius. Og jeg kan fortsatt ikke bestemme meg for hvilken biltur jeg skal fortelle mer detaljert fordi de begge var unike.

Vi bærer soveposer, telt og annet reiseutstyr med vår gamle mann, men vi er fortsatt på farten. skade, vi er på vei mot Polen, slik har feriene våre startet de siste årene. Det er ingen hoteller, bassenger eller restauranter. Sove i bil eller camping, bade i havet, klatre i fjell og fotografere byer.

Her er svaret på hvorfor vi drar på ferie på denne måten: vi kan sove komfortabelt hjemme, og i ferien ønsker vi å bryte rutinen fullstendig og komme oss ut av komfortsonen, så etter å ha satt oppgaven, minst mulig. budsjett – vi har fullført det vellykket.

Vi dro til Athen sommeren 2018, og denne turen viste Balkans sanne ansikt. Turen på ruten Vilnius-Polen-Slovakia-Ungarn-Serbia-Nord-Makedonia-Hellas-Bulgaria-Romania-hjem-ruten tok omtrent tre uker, og en artikkel ville ikke være nok til å fortelle alle eventyrene som levde, så noen av De mest minneverdige steder å besøke er nedenfor.

Jeg fortalte deg mye mer om noen turer på bloggen, slik at du kan finne gratis parkering i sentrum av Athen, hvordan du får billig og grønt drivstoff, hvordan du finner komfortabel overnatting og andre tips.

1. Stå i sentrum av byen Beograd, ved bredden av den blå Donau Beograd festning. Å vandre rundt omkretsen av festningen tilbyr et flott panorama av byen med silhuettene av broene og, selvfølgelig, sammenløpet av Donau og elvene. Hvis du er i Beograd, ikke gå glipp av Nicolas Tesla-museet. Plus: https://stepbackfromthemap.com/2019/08/07/balkanai/

Foto av J.Sakalauskaitė / Reise til Balkan

2. Makedonia definitivt verdt å kjøre, og definitivt de lokale veiene (grusveier, offroad-veier og skur). Sjokkerende: brennende søppel og minareter i bakgrunnen, mørke mennesker, mørke markeder og moskeer, Moder Teresas fødested og hovedstaden har et pust av kitsch, ikke noe fantastisk, bare nå bygges den og prøver å bli en sentrumsattraksjon. . Skum «Ancient Buildings» ligner innspillingsstedet til en amerikansk film.

3. Hellas – Den reisende kommer, turisten drar. Etter å ha sett oss rundt i Thessaloniki, besteg vi Mount Olympus i Thessaloniki. Da vi begynte å gå ved foten av byen Litochoro, nesten vendt mot kysten av Egeerhavet og klatre over skyene, ble vi imponert over denne opplevelsen. I horisonten: havet, fjelltoppene og skyene under føttene. Alle anbefalinger: https://stepbackfromthemap.com/2019/08/16/graikija/

Foto av J.Sakalauskaitė / Reise til Balkan

Foto av J.Sakalauskaitė / Reise til Balkan

Fire. Athen – et sted hvor vi forsto forskjellen på en reisende og en turist. Vi hørte litauiske stemmer ved billettkiosken på Akropolis, og dette var første og siste gang vi møtte våre landsmenn. Du trenger ikke fortelle oss kort om Athen, du må se dem: mandarinene som vokser på gaten, massen av mennesker som går et skritt mot Akropolis, de ødelagte hovedstedene og gesimsene, som en mosaikk av portikoer, som blå – Hvit horisont og grønne åser … Athen er virkelig sivilisert vugge. Plus: https://stepbackfromthemap.com/2020/09/24/turistai-ir-keliautojai-atenuose/

5. Sofia mest minneverdig for sitt kulturelle mangfold. Fra moskeer til leilighetsbygg i sovjetisk stil, byen er full av kultur og kyrillisk. Hagia Sophia, Alexander Nevsky-katedralen, er trolig den mest kjente gjenstanden i byen, bare folk med korte ermer kan ikke komme inn og kvinner må bruke kapper når de besøker moskeen. Plus: https://stepbackfromthemap.com/2021/01/12/kita-stotele-sofija/

6. Du bør ikke lete etter Romania i Bucuresti, men i de gamle byene i landet. Transilvanijoje. Timisoara, Quiz Napoca: sjarmerende og karakteristiske landsbyer, og det berømte slottet til grev Dracula er allerede perfekt for turister. På grunn av dårlig veiinfrastruktur tok reisen gjennom Romania virkelig lang tid, det virket som om du allerede var på vei inn i en annen by før du dro. Det krevde tålmodighet.

Foto av J.Sakalauskaitė / Reise til Balkan

Foto av J.Sakalauskaitė / Reise til Balkan

Men Balkan viste seg å være sjarmerende: ingen har det travelt, folk bor her, nå og i solen (bortsett fra i sentrum av Thessaloniki og inngangen til Athen, er trafikken tragisk der, men tilsynelatende problemet med alle større byer, til og med Vilnius).

Stemningen på hver tur er forskjellig. Da vi kom nærmere Athen steg lufttemperaturen og solen kom frem. Og i august 2020, på vei til den nordligste delen av Europa, ble været avkjølt og solen endret seg med skyer og regn.

Vilnius-Latvia-Estland-Saaremaa-Finland-Nord-Norge og omvendt. Denne turen var den dyreste av alle som vi nådde med bil.

1. Latvia har vært besøkt så mange ganger, så vi reiser ikke hit på lenge. Vi skal opp. Dette er et flott sted for de som stille natur er en prioritet for, vel, og vi, som utrettelige reisende, har reist hele øyas omkrets, og for å gjøre turen mer interessant, har vi bestemt oss for å besøke så mange fyrtårn. som mulig.

Noen var vanskelige å nå og noen var umulige, men du kan gå inn i Sorve fyr og klatre til det øvre observasjonsdekket. Kuressaare er den største byen på øya med et stort slott og en koselig gammel by, men øya er for det meste dekket av grøntområder og lukten av einer.

2.Tallinn gamlebyen er en av de vakreste for meg, så hver gang jeg er i Estland besøker jeg den definitivt, i tillegg til et nytt (ikke så nytt) ombygd industriområde nær havnen. De tidligere industribygningene, som har blitt omgjort til bolighus, er også høyt ansett for en global arkitektonisk overhaling, og den deiligste veganske burgeren som noen gang er spist er på restauranten F-bygningen, sannsynligvis det mest populære tilholdsstedet for hipstere. . Tallinn overrasker alltid.

3. Alle vennene mine som en gang var I HelsinkiHan sa «ikke bra» og løy faktisk. For meg, som arkitekt, er denne byen en forfriskning: de røde mursteinene, den moderne arkitekturen til Alvar Alto, eksteriøret og interiøret til Nasjonalbiblioteket, de grønne torgene og byparkene har kun etterlatt de beste minnene. Det er mye å skrive om arkitekturen til Alvar Alto, men her er en oversikt over reisene, ikke arkitekturen …

Mens vi reiste i Finland, besøkte vi flere større byer og kjente Alto-prosjekter, som universitetet i Jyväskylä (vaktmannen åpnet de viktigste auditoriene, så vi tok en tur inne), universitetet i Alto (hele vitenskapscampus), konsertsaler , biblioteker, Altomuseet og til og med huset hvor og skapt av Alvar Alto selv – et ikon for moderne arkitektur.

4. Julenissen i august: eksotisk, men hvordan gå seg vill Rovaniemihvis vi allerede reiser landet rundt. Det er egentlig rart å være utenfor polarsirkelen i august, men Joulupukki har den på seg hele året, bare en sjanse i julenissens verksted med ham koster fra 35 euro, og vi fant presidenten vår blant kjendisene som besøkte julenissen. Generelt burde den nordlige delen av Finland være mer interessant om vinteren, men fotturer i nasjonalparker er også morsomt om sommeren.

5. Kun når du går inn Norge Dargan og regnet begynte, men reinsdyrene som gikk gjennom gatene skiftet umiddelbart humør, turen til fjorden varte ikke lenge, sporene, fjellene og vannet Nordkapp tunnel.

En undersjøisk tunnel på 6,8 km forbinder fastlandet med øya, som kalles det nordligste punktet i Europa. Atmosfæren er veldig interessant, når solen ved midnatt fortsatt svever over horisonten, var det bare inngangen til parkeringsplassen ved selve Nordcap som ble virkelig for dyr, men hvordan estimere «verdens ende» annerledes.

Lokalbefolkningen sa at vi ankom på samme tid fordi det var en klar ettermiddag, været var vanligvis overskyet og det duskregnet der, men vi så at solen fortsatt ikke gikk ned ved midnatt, og vi forsto hva dargan betydde om morgenen når det var slik tåke tykk på 5 minutter utkjøring fra parkeringsplassen – sikt 0,5 meter fra bilvinduet. Vi var tilbake i skyen, men ikke over Hellas, men over Norge.

Foto av J.Sakalauskaitė / En tur til Norge

Foto av J.Sakalauskaitė / En tur til Norge

Når du står der, på kanten av verden, får noen tårer, andre smiler bredt eller kysser brennende, men følelsen er unik. Vel, denne kortfilmen, sett på Nordkap kino, fikk meg også til å gråte. Det er uforglemmelig!

VIDEO: Nordkapp «Hjem for midnattssol og nordlys».


Bare to ferier i bilen, fra Vilnius til sør og fra Vilnius i nord, og så mange følelser, eventyr, kilometer, følelser og mennesker, og hvor det fortsatt er uforutsette tilfeller som skremmer på den tiden og nå forårsaker nostalgi og en smil. Og viktigst av alt, alle våre ferier er ikke planlagt, vi vet ikke hva som venter oss, hvor vi skal dra nøyaktig og hva vi vil se.

En gang vi planla å reise til Italia, og vi befant oss i Kroatia, planla vi å reise gjennom Nord-Polen, men vi ble sittende fast i en sky ved Nordkapp. Så, med så mye eventyr og god vind som mulig, skal jeg pakke kofferten, for sommeren er på tide å reise igjen!

You may also like