Home » Hvordan Europarådet ønsker å «hjelpe ukrainere»

Hvordan Europarådet ønsker å «hjelpe ukrainere»

by Ashley Olsen

I fjor, kort tid etter invasjonen av Ukraina, ekskluderte Europarådet Russland fra sine rekker, for første gang siden utvisningen av Hellas fra oberstenes regime i 1969. Tirsdag og onsdag ble den pan-europeiske organisasjonen med 46 medlemmer. stater møtes til toppmøte i Reykjavik på Island. Den lille øyrepublikken på nordspissen av kontinentet innehar organisasjonens roterende presidentskap.

En sjelden samling: det er bare organisasjonens fjerde toppmøte av stats- og regjeringssjefer i dens 74 år lange eksistens. Emmanuel Macron deltar, det samme gjør Tysklands kansler Olaf Scholz, Italias rådspresident Giorgia Meloni og Storbritannias statsminister Rishi Sunak.

“Hjelper aktivt ukrainere”

Toppmøtet er fremfor alt en mulighet til å sende «et budskap om støtte og enhet mot Ukraina», som er en del av rådet, heter det i Elysée. Ukrainas president, Volodymyr Zelensky, som nettopp har fullført en Europaturné i fire hovedsteder på det gamle kontinentet, vil tale ved videokonferanse.

London sa at de ønsket å bygge en «internasjonal koalisjon for å gi Ukraina kampluftevner». […] alt fra trening til levering av F-16-fly,» sa Downing Street. Den britiske statsministeren Rishi Sunak og hans nederlandske kollega Mark Rutte ble «enig om at de ville samarbeide».

For Frankrike, «utover støtten, spesielt militær, som andre institusjoner kan gi til Ukraina», vil dette toppmøtet ta sikte på å «se hvordan Europarådet aktivt kan hjelpe ukrainerne», forklarer han. Emmanuel Macron ønsker spesielt at Europa skal opprette hundre «psykiske helsesentre» i Ukraina.

For dette vil rådet kunne stole på organisasjonens mest operative organ, Den europeiske menneskerettighetsdomstolen, samt utviklingsbanken til Europarådet, som vil være i stand til å finansiere gjenoppbyggingen av skoler, sykehus , etc.

skaderekord

Et «skaderegister» er også satt på plass for å identifisere konsekvensene av invasjonen av Ukraina. Dette er et «første skritt, og et stort skritt, mot kompensasjonen betalt av Russland», sa Ursula von der Leyen, president i EU-kommisjonen. «Rådet viser nok en gang vei sammen med ofrene for aggresjonen», hilste på sin side Emmanuel Macron, og ba «alle stater om å følge den og aktivt bidra til å utarbeide den».

«Det er en interessant idé, utfyllende til hva Den internasjonale straffedomstolen, som har utstedt en internasjonal arrestordre mot Vladimir Putin, eller FN kan gjøre. Dette vil gjøre det mulig å registrere alle observerte forbrytelser og identifisere bevis, som forberedelse til fremtidige rettslige skritt, sier Pascale Joannin, administrerende direktør i Robert-Schuman Foundation. En spesifikk uttalelse om rettighetene til ukrainske barn er også planlagt.

demokratisk tilbakegang

I tillegg til EU med 27 medlemmer inkluderer Europarådet Storbritannia, Tyrkia, Balkan- og Kaukasiske republikker, Island eller til og med Sveits og Norge, men ikke Moskvas allierte Hviterussland.

Det er 675 millioner innbyggere totalt. En omkrets nær det splitter nye europeiske politiske fellesskapet (CPE) ønsket av Emmanuel Macron, som vil holde sitt andre møte 1.Ahem juni i Moldova. «Europarådet har et annet kall enn CPE, en mer juridisk rolle, for å forsvare rettsstaten og det demokratiske DNAet til kontinentet,» sa en nær venn av statsoverhodet.

I tillegg til den ukrainske saken, diskuterer toppmøtet også «den demokratiske nedgangen som er observert i Europa», ifølge Reykjavik, samt aktuelle spørsmål som fremveksten av kunstig intelligens.

You may also like