Home » I Arktis vil 360 solcellepaneler drive en øy der generatorer er kongen

I Arktis vil 360 solcellepaneler drive en øy der generatorer er kongen

by Roald Amundsen

Norge lanserer solcellepaneler i skjærgården på Svalbard torsdag, et eksperiment som kan hjelpe avsidesliggende samfunn i områdetArktis for å oppnå sin energiomstilling.

«Vi tror det er det nordligste terrestriske solcelleanlegget i verden. Dette er første gang noen har gjort dette i denne skalaen i Arktis. «, Mons Ole Sellevold, teknisk rådgiver for fornybar energi i det offentlige selskapet Store Norske, forklarte til AFP.

Innrett i seks rader skal 360 solcellepaneler gi strøm til en tidligere radiostasjon som tidligere ble brukt til sjøtrafikk (Isfjord Radio). I dag fungerer den som baseleir for turister på denne forblåste øya og er kun tilgjengelig med båt eller helikopter når været tillater det.

Investeringer i solenergi vil overgå olje i 2023 (IEA)

Essensielle fossiler i løpet av «natt»-månedene

Frem til nå ble stedet kun drevet av dieselgeneratorer. Solsystemet skal dekke halvparten av elektrisitetsbehovet til stedet og redusere stedets CO2-utslipp, sier biskop Ole Sellevold.

Om sommeren faller solstrålene i overflod på denne regionen badet i » midnattsol «, som aldri legger seg. Og solcellepaneler drar også nytte av «albedo»-effekten (reflekterende kraft) av is og snø, samt lave temperaturer som øker effektiviteten.

Tvert imot, om vinteren er steder kastet ned i totalt mørke i flere måneder, fra begynnelsen av oktober til midten av februar, noe som fortsatt gjør det umulig å klare seg helt uten fossilt brensel. Men selskapet Store Norske sier de vurderer alternative løsninger, som vindkraft, for å gjøre strømforsyningen enda grønnere.

Norge innvier verdens største flytende vindpark

Pilotanlegg for den arktiske overgangen

I tillegg til miljøhensyn, er denne energiomstillingen drevet av økonomiske faktorer. Diesel er dyrt i innkjøp og transport. Tvert imot er solcelleutstyr lettere å vedlikeholde og går ikke i stykker, forklarer Mons. Sellevold.

Målet er også å fungere som et pilotanlegg for å teste teknologi som kan eksporteres til steder der arktiske samfunn som ikke er koblet til tradisjonelle kraftnett, men også vil ha behov for «til grønn», avklarte han. Han setter pris på dem «omtrent 1500.»

«Vi ønsker å gjøre Isfjord Radio til et teststed for å (…) få teknologi testet under arktiske forhold som deretter kan overføres til andre steder» av samme type, understreket han.

I følge en studie publisert i fjor har Arktis varmet opp nesten fire ganger raskere enn resten av verden de siste 40 årene. Som et resultat forårsaker fenomenet akselerert smelting av isen, endrer økosystemer og lokale populasjoner og påvirker resten av planeten (økning i vannstand, klimatiske fenomener, etc.).

Arktis varmes opp tre ganger raskere enn planeten og land drar nytte av smelting av is

(Med AFP)

You may also like