Home » I Elfenbenskysten drikker Vodys herjinger

I Elfenbenskysten drikker Vodys herjinger

by Liv Ullmann

«La oss vibrere, la oss slappe av! »Vovo the Design og Exo the Charismatic lover, ler. Sittende i en diskret maquis (kafé, red.) i utkanten av parkeringsplassen, heller de innholdet av fire bokser i et krus med øl. Servitører på en elegant restaurant i Abidjan, de to mennene på 23 og 25 år, fikk sitt hardt omkjempede kallenavn etter å ha demonstrert evnen deres til å kjempe mot Vody og konkurrenten Exo-blandingen.

Vodka, taurin, koffein, sukker og dekstrose utgjør denne billige alkoholholdige drikken (ca. én euro boks) som finnes overalt i Abidjan, i supermarkeder og butikker. «Etter service og en lang dag med jobb, er det en drink som begeistrer oss og deretter «gjør oss ferdig»», Exo er berettiget. Med sin 18 % alkohol og kjemiske sammensetning gir Vody håp om sterke sensasjoner. «Vi håndtererJeg vil gjerne presisere Vovo, Problemet er de små som begynner å gjøre hva som helst. »

Koffein og alkohol, en cocktail som er forbudt i Frankrike

Siden den kom på markedet i 2015, har denne blandingen erobret forbruksvanene til unge ivorianere og har fremprovosert vrede hos foreldreforeninger og skoleledere. «Det er et stoff, vi må kalle det ved dets navn, det er en permanent bekymring for oss.» Claude Kadio Aka, president i Elfenbenskystens foreldreorganisasjon, reagerer heftig og ber om en handlingsplan fra regjeringen.

Helsepersonell advarer også om effekten av denne drinken på de mest sårbare ungdommene. «Vody forårsaker atferdsforstyrrelser: brukere blir aggressive, hyperaktive, hemningsløse og veldig avhengige.» », lister Dr. Onata Coulibaly, en spesialist i avhengighet.

«Ved å kombinere to lovlige rusmidler (koffein og alkohol, red.anm.), har produsenter funnet en nisje for å lage denne blandingen. Spørsmålet om salgskontroll oppstår.» legger Fériole Zahui til, lege ved Abidjan Addiction Care and Support Center (Casa).

Salg av denne typen blanding har vært forbudt i Frankrike siden 2014, så vel som i rundt tjue andre land, som Canada, Australia, USA, Norge, Sverige, men også i flere tyske delstater (regionalstater).

Den kontroversielle drinken er laget i Tyskland av Cody’s Drink International, eid av Jens Warneke.. Dets produkter har «oversvømmet» det vestafrikanske markedet, forklarer Sebastian Dejiraud, spesialist på distribusjon av brennevin i Vest-Afrika. «Er dette offisielt importert?» Hvordan fikk du markedsføringsgodkjenning? «, lurer han på. Cody’s Drink International svarte ikke på våre gjentatte forespørsler om et intervju.

«Utfordre Gaddafi»

Ifølge offentlige data multipliserte produsenten inntektene sine med åtte mellom 2013 og 2021. Denne sommeren økte bekymringen litt: dusinvis av videoer spredt hovedsakelig på TikTok, som viser tenåringer i trancetilstand på gaten eller i en nattklubb, eller bevisst Sleep , som lammet. Disse tenåringene deltar i «Gaddafi-utfordringen» som består av å ta en Vody mens de svelger piller, til de når dette dødsstadiet i livet.

I begynnelsen av september indikerte myndighetene at de hadde satt i gang en kampanje «flott operasjon» og konfiskert «mer enn fem tonn farmasøytiske produkter, inkludert Tramadol og forfalskede alkoholholdige drikker». De beskrev også «Gaddafi» som «nytt stoff med morsomme effekter». På sin Facebook-konto kunngjorde drikkevareprodusenten den kommende lanseringen av en ny Vody-smak.

You may also like