Home » I forhandlinger om plastforurensning ber en koalisjon av land om å ikke nøye seg med resirkulering – Frigjøring

I forhandlinger om plastforurensning ber en koalisjon av land om å ikke nøye seg med resirkulering – Frigjøring

by Liv Ullmann

Emmanuel Macron talte mandag til representanter for 175 land samlet i Paris frem til fredag ​​for å gjenoppta forhandlingene om en fremtidig global traktat mot plastforurensning, og hamret inn: å bekjempe denne allestedsnærværende svøpen, «Hovedmålet bør være å redusere produksjonen av ny plast og forby de mest forurensende produktene – som engangsplast – og de mest helsefarlige så snart som mulig.» For uten den nedgangen i produksjonen ved kilden, «verden vil ikke være i stand til å håndtere volumet av plastavfall og forhindre lekkasjer», understreker «High Ambition Coalition to End Plastic Pollution», en gruppe på rundt femti land. Ledet av Rwanda og Norge, inkludert EU, Canada, Chile og siden fredag ​​med Japan, Gabon og Mauritius, ønsker disse statene å være motorene i de vanskelige pågående forhandlingene, som konfronterer land som USA, Kina eller Saudi-Arabia.

Sistnevnte, presset av deres petrokjemiske industri, tar til orde for resirkulering og bedre avfallshåndtering som en løsning på den økologiske og helsekatastrofen representert av plastforurensning forårsaket av eksponentiell produksjon og forbruk av dette materialet laget av hydrokarboner. Hvis ingenting endres, advarer OECD, vil den globale plastproduksjonen tredobles innen 2060, til 1,2 milliarder tonn per år, og produksjonen av plastavfall forventes også å nesten tredobles, til 1 milliard tonn. Gull «Selv om alle land i verden hadde den nødvendige infrastrukturen, kunne vi ikke håndtere så mye avfall»insisterer Diane Beaumenay-Joannet, fra NGO Surfrider Foundation.

Gjenvinning er dyrt, krever mye energi og er forurensende

Og resirkulering, som kun berører 9 % av plasten som produseres og ikke vil overstige 17 % i 2060 ifølge OECD, er ikke et universalmiddel, langt ifra: det er dyrt, forbruker mye energi, forurenser og er ikke uendelig. Fremfor alt lar det sektoren for fossilt brensel fortsette å produsere mer og mer jomfruelig plast, som blir sett på som en sunn vekstmotor ettersom verden gradvis beveger seg bort fra disse drivstoffene for energiproduksjon, transport eller oppvarming. . . «Vi må passe på at gjenvinningsspørsmålet ikke erstatter debatten om å redusere produksjonen av plast, advarte den franske ministeren for den økologiske overgangen, Christophe Béchu, lørdag under et ministertoppmøte organisert av Frankrike før de offisielle forhandlingene. Hvis vi øker gjenvinningsgraden, men samtidig øker produksjonen, har vi gått baklengs i å løse problemet. Så for det første reduserer vi, for det andre øker vi gjenvinningsgraden. […] så vi kan ikke redusere.»

Vil stemmen til Frankrike og de andre medlemslandene i High Ambition Coalition bli hørt? Skjelettteksten som forventes mot slutten av denne uken av forhandlinger ved UNESCOs hovedkvarter i Paris (ment å føre til signering av en traktat innen utgangen av 2024 etter flere andre fremtidige sesjoner) vil være ambisiøs nok til å ta for seg røttene til det pågående plastisk katastrofe? Jeg er ikke sikker i det hele tatt. Fordi resolusjonen fra FNs miljøforsamling vedtatt i 2022 for å sette rammen for forhandlingene ikke nevner noe sted ideen om en reduksjon i produksjonen av plast, tilfreds med å fremme en «bærekraftig produksjon og forbruk» av disse. En nyanse som ikke er anekdotisk.

You may also like