Home » «Ingen dør i Longyearbyen», av Morgan Audic

«Ingen dør i Longyearbyen», av Morgan Audic

by Henrik Ibsen

Fans av Jo Nesbøs arbeid, som vi snakket om forrige uke, vil ikke bli desorientert. Ikke bare fordi Morgan Audics bok utspiller seg i Norge, men også fordi den leker med de samme, ganske klassiske, sjangerkodene.

En perfekt skrudd sammen politietterforskning, en intriger som stadig relanseres i form av en forfølgelse, enkelt og effektivt språk hovedsakelig til tjeneste for handlingen.
Det er også et eksplisitt nikk til Nesbø og helten hans, den kjente Harry Hole, fra begynnelsen av boken. Når en forsker kommer til stedet der et lik er funnet, spotter kollegaen hennes som ventet på henne: « Så Jørn har kommandert Oslos superpoliti? » Og hun svarer umiddelbart: « Ja, Harry Hole var ikke tilgjengelig «.

Romanen begynner med oppdagelsen av to kropper.

Den første er den til en ung arktisk biologistudent, Agneta Sørensen, som var i ferd med å fullføre en avhandling om virkningen av menneskelige aktiviteter på sjøpattedyr ved Universitetet på Svalbard, verdens nordligste universitet. Kroppen hans ble oppdaget på en strand, fryktelig lemlestet av en bjørn.
Det andre liket dukket opp på en annen strand, 1000 kilometer lenger sør, på en liten øy i Lofoten. Åsa Hagen var tidligere krigsreporter konvertert til maritim safarivirksomhet. Ifølge de første funnene ble bilen hans funnet forlatt ikke langt fra der han hoppet i vannet.
Ulykke i det første tilfellet? Selvmord i den andre? Det er klart at de to sakene vil være mer kompliserte og knyttet til hverandre. I Longyearbyen, hovedstaden på Svalbard, er vi ikke vant til…

«Ingen dør i Longyearbyen.
Et sterkt rykte gikk der, blant annet på grunn av et gammelt kommunalt dekret fra 1950 som forbød å gravlegges på byens kirkegård. De som bodde året rundt i Longyearbyen visste selvfølgelig at det var fiksjon. Folk døde på Svalbard som andre steder. En voldsom død, alltid. Ulykker, hjerteinfarkt… Langsomme dødsfall ble eksportert til kontinentet.
Likevel trodde skjærgårdens folk seg trygge fra den type død som hadde rammet Agneta. Det var noe forbeholdt storbyer. Til underutviklede land. Dette kunne ikke skje her. Det var uakseptabelt.
Og likevel hadde det skjedd. »

Forfatteren Morgan Audic leker med settingene i nord

Den storslåtte og forrevne skjønnheten i fjordene, kulden, natten, bjørnene, de marine kjempene, hvalene og spekkhoggerne, bidrar til fascinasjonen vi føler for historien den forteller. Karakterenes kompleksitet gjør også lesingen lettere. Lottie Sandvik, politimannen som etterforsker den unge studentens død, er preget av døden til en av hennes kolleger da hun jobbet i Oslo. Han ba om overføring til Svalbard for å forsøke å unnslippe volden. Men hun lider konstant av angstanfall.
Reporter Nils Madsen søker sannheten om døden til Åsa, som han frekventerte krigsteatrene med. Hun svarte. Ikke han som bestemte seg for å rømme. Hos dem, en skjør kvinne og mann, plaget av døden, får historien en spesiell dybde. Spesielt fordi spørsmålene denne forskningen bringer frem i lyset er fascinerende.

Denne romanen er ikke enkel underholdning. Morgan Audic integrerer i sin historie et subtilt bilde av de økonomiske og geopolitiske spørsmålene i Svalbard-regionen. Den minner om hvalfangstens lange historie og viser at fiske i dag fortsatt er en viktig økonomisk aktivitet hvis interesser kolliderer med nye økologiske imperativer. Romanen beskriver også den russiske tilstedeværelsen i disse landene som tilhører Norge, men hvor nabolandene i henhold til en traktat fra 1920 kan utnytte ressursene, spesielt kull. Så mange potensielle konflikter som vil gi næring til de dramatiske linjene i denne perfekt vanedannende romanen.

You may also like