Home » Kina villig til å fremme samarbeid med Norge: Kinesisk FM – Xinhua English.news.cn

Kina villig til å fremme samarbeid med Norge: Kinesisk FM – Xinhua English.news.cn

by Siv Jensen

Norges statsminister Jonas Gahr Store (til høyre) håndhilser på kinesisk statsråd og utenriksminister Qin Gang mens de møtes i Oslo, Norge, 12. mai 2023. (Xinhua/Lin jing)

OSLO, 12. mai (Xinhua) — Kina verdsetter sine bånd med Norge og står klare til å styrke kommunikasjonen, styrke gjensidig tillit og fremme samarbeid med Norge, sa seniorrådgiver for det kinesiske utenriksdepartementet fredag. Qin Gang, besøker landet. .

Qin sa det under møtet med Norges statsminister Jonas Gahr Store. Kina setter pris på at den norske regjeringen holder seg til ett-Kina-politikken, behandler Kina med en pragmatisk og rasjonell holdning, og fremmer utviklingen av bilaterale relasjoner ved å anvende prinsippet om gjensidig respekt og likebehandling, sa Qin.

Kinas økonomi er på vei oppover i et raskt tempo, noe som vil skape enestående muligheter for alle land rundt om i verden, inkludert Norge, sa han.

Kina og Norge bør styrke samarbeidet innen økonomi og handel, hav, sosial velferd og økologisk overgang, utvide samarbeidet både i dybden og bredden, og presse det bilaterale forholdet til et høyere nivå, sa Qin.

Neste år vil markere 70-årsjubileet for etableringen av diplomatiske forbindelser mellom de to landene, og de to sidene kan forberede seg på forhånd og planlegge tilsvarende feiringsarrangementer, la Qin til.

Store fortalte at Norge og Kina, som er forskjellige i størrelse og nasjonale forhold, har en lang historie med utveksling og har opprettholdt dialog og kommunikasjon.

Norge verdsetter samarbeid med Kina og ønsker å styrke utvekslingen på alle nivåer med Kina, spesielt om økologisk transformasjon, klimaendringer, medisin og arktiske forhold, la Mr. Store til.

De to sidene utvekslet også synspunkter om Ukraina-spørsmålet.

Under besøket møtte Qin også medlemmer av Stortingets stående komité for utenriks- og forsvarssaker, hadde samtaler med Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt, og de to sidene signerte en ny versjon av den bilaterale avtalen for å unngå dobbeltbeskatningen. SLUTT

You may also like