Home » Knubben havnebad, stedet på den norske øya som dukker opp fra havet.

Knubben havnebad, stedet på den norske øya som dukker opp fra havet.

by Ashley Olsen

Et tradisjonelt norsk havnebad gjenoppstår som et underholdningssted, bokstavelig talt dukker opp fra vannet i topografiske lag av betong.

Opprinnelig bygget i 1937, Knubben Havnebad i Arendal, Norge, var et offentlig sted for akvatisk rekreasjon, med et barnebasseng og en 10 meter (33 fot) dykkeplattform. Det var et undervisningssenter for svømme- og dykkekonkurranser frem til 1947. Etter en kort tilbakevending på 1960-tallet som en jazzklubb, ble mye av badene revet på 1980-tallet etter å ha forfalt.

Tilbake i moten (norsk stil)

For å feire 300-årsjubileet til Arendal by, gjenoppfinnes havnebadet. Denne gangen fra det norske arkitektstudioet Snohetta, tidligere forfatter av et gigantisk norsk marineprosjekt, som jeg fortalte om her. I tråd med funksjonalismen og den «modernistiske ånden» i den gamle paviljongen tegnet Snøhetta et flerbruksbygg som inkluderer en øy i minimalistisk stil.

«Ved å gjenopprette det tradisjonelle havnebadet til sin opprinnelige prakt, innså vi at den volumetriske responsen måtte snakke et annet arkitektonisk språk. Det er vår måte å hedre den stolte baderomshistorien på 1930-tallet, sier prosjektlederen. Marius Hauland Naess.

Et sted som dukker opp fra havet

Den nye strukturen vil dukke opp fra havet, støttet av stålstenger og etterligne et topografisk kart med lagene som består av betongbygninger oppå hverandre. Som den norske studien forklarer på sine nettsider, «vil den se ut som en steinblokk dannet under siste istid». Veggene vil veksle mellom konkave og konvekse, og beholde de rene, modernistiske linjene til det første badet.

De lagdelte nivåene vil gi sitteplasser for store folkemengder for å se utendørsscenen og amfiteateret. De vil også gi et sted å slappe av og nyte solen og naturen. «Undervannstårnene» vil også komme tilbake, slik at lånetakerne kan ta del i den samme underholdningen som deres forfedre gjorde nesten et århundre før. Paviljongen vil også inneholde et stort innvendig rom bygget under trappene, med ekstra forestillingsrom og en restaurant, slik at det norske badet kan være en helårsattraksjon.

– Anlegget har potensial til å bli en hybrid som sømløst blander kultur, rekreasjon, marinbiologi og læring, og en veldig lokal matopplevelse, legger Næss til.

Ikke-dødelig attraksjon: Null innvirkning

Et av målene med det norske prosjektet er å gjøre det så grønt som mulig. Vi håper at alle materialer som brukes kan gli inn i omgivelsene og tåle moderate forhold.

Marius Hauland Naess

«Et av målene våre er å tilføre prosjektet ytterligere teknologier fokusert på gjenvinning og resirkulering av materialer , slik som, men ikke begrenset til, glass. Så langt har det ikke vært noen sammensetninger som gir null eller til og med negative CO2-utslipp, så vi vurderer å gå over til et grønt alternativ, sier han.

Det nye norske badet i Knubben havn åpner for publikum i 2024.

Norwegian Island Knubben Plaza Harbour Baths
Norwegian Island Knubben Plaza Harbour Baths

You may also like

Leave a Comment