Home » Lønn i Europa: hvordan er Polen sammenlignet med andre europeiske land?

Lønn i Europa: hvordan er Polen sammenlignet med andre europeiske land?

by Siv Jensen

Den siste tiden har det vært mye snakk om lønn, allestedsnærværende hevinger og stadig økende inflasjon. Dessuten er det ingen tegn til at det vil stoppe. I dag ønsker vi å reflektere over levestandarden i Polen sammenlignet med andre europeiske land. Vi vil vise deg hvor mye inntektene i Europa er i individuelle land og sammenligne dem med inntektene i Polen. Vi inviterer deg til å lese!

Hva er lønnen for samme stilling i forskjellige land?

I dag skal vi diskutere lønnen til regnskapsførere i individuelle europeiske hovedsteder. Det er et yrke som ofte forbindes med prestisje og høy utdanning.

Men la oss starte med Polen. I følge dataene som er samlet inn tjener regnskapsførere i Warszawa med flere års erfaring (5-7 år) ca PLN 9 000 brutto, etter å ha trukket fra alle kostnader er lønnen ca PLN 6 000 for den såkalte hånden, og totalkostnaden for arbeidsgiver er nesten 11 000 PLN. Regnskapsførere i Ungarn mottar tilsvarende lønn. Tjen litt mindre i Romania og Ukraina for denne stillingen. Og det ville vært nok hvis vi snakker om tilsvarende eller lavere lønn enn i Polen. Basert på de innsamlede dataene, anslås det at regnskapsførere i Tsjekkia tjener rundt PLN 1500 mer per måned (på hånden). På den annen side kan regnskapsførere ansatt i Storbritannia eller Tyskland regne med høyest inntjening og høyest spareakkumulering. Det er anslått at polske regnskapsførere i Warszawa med flere års erfaring, etter å ha trukket fra alle levekostnader, kan spare rundt PLN 700 per måned fra denne lønnen. Er det vanskelig å si om det er for mye eller for lite? Du må svare på dette spørsmålet selv.

Nå skal vi diskutere inntjening i Norge. Lurer du på hvorfor? Svaret er enkelt. Mange polakker drar dit for å jobbe. De fleste av dem vender ikke lenger tilbake til landet vårt. Vi vet alle at det er veldig dyrt å bo i Norge. Mye dyrere enn vårt (brød alene koster ca. 11 PLN). Dette tilsvarer imidlertid høye lønninger, mye høyere enn i Polen. Interessant nok er det ingen minstelønn i Norge, men det er noen yrker som er spesielt beskyttet. Dette gjelder arbeidsplasser hvor det er ansatt utlendinger. Denne loven eliminerer utpressing og bedrageri mot mennesker av forskjellige nasjonaliteter. Nå skal vi presentere gjennomsnittlig inntekt i Norge (1 NOK er ca. 0,4 PLN):

Dessverre, som i Polen, er det en synlig forskjell i lønn mellom kvinner og menn.

  • Kvinners opptjening er cirka 45 300 kroner per måned.
  • Menns inntjening er ca 51 700 kroner per måned.

Etter konvertering til PLN utgjør denne forskjellen mer enn PLN 2500 per måned.

De høyeste lønningene i Norge kan ulike typer ledere få, lønningene deres ligger til og med på rundt 70.000 kroner, lærere og forelesere tjener litt mindre, rundt 55.000 kroner, og i byggebransjen ligger lønningene på nivået 42.000 kroner.

Inntjening i Polen

Nå tilbake til inntjeningen i Polen. De vil ikke være like optimistiske som i Norge. Gjennomsnittslønnen i Polen i løpet av det siste året er PLN 5 536,80, mens minste bruttolønn er PLN 3 010. I følge data fra 2017 tjente polakker som hadde en arbeidskontrakt i gjennomsnitt PLN 3000 per hånd. Er det mye penger? Sannsynligvis ikke. Med slike lønninger er det vanskelig å leve til en anstendig standard i provinsbyer og reise på ferie minst en gang i året. Ordene våre har heller ikke «fingre». I følge nyere studier Eurostat, Polen er bare 22. (av 30 europeiske land) når det gjelder lønn. Mindre tjenes bare i Bulgaria, Romania, Latvia, Kroatia, Slovakia, Ungarn og Litauen. Folk fra Tsjekkia eller Slovenia kan regne med høyere inntekter enn i Polen, og Island er på pallen (1. plass), Norge (2. plass) og Luxembourg (3. plass). I disse landene kan inntektene til og med overstige €40 000 netto per måned.

Hva kan du kjøpe med polsk lønn?

Til slutt, her er en liste over hva en polsk lønn kan kjøpe eller hvor mange polske lønninger som bør settes til side slik at du kan få betalt for kjøp av spesifikke ting:

  • Tatt i betraktning at den nye bilen vil koste PLN 112.000, måtte polakkene sette av 29 lønninger til den. Til sammenligning er islendingene bare 6, mens bulgarerne opp til 49.
  • Hvis vi ønsket å konvertere den polske lønnen til matvarer og mer, for gjennomsnittslønnen kan du kjøpe omtrent 1300 brød, 1500 l melk, 600 egg, 720 terninger smør, 230 kyllingfileter, 1200 kg sukker, 190 dekorasjoner på McDonald’s, 750 liter bensin, 120 kinobilletter, 1400 flasker med 0,5 liter øl eller 40 bukser.

Lønningene i Polen er ikke de beste, selv om de fortsetter å vokse. Dessverre favoriserer ikke økningen i inflasjonen den økte kjøpekraften til polakkene. Interessant nok, og dessverre, er ikke dette en grunn til stolthet, til tross for at polakker tjener mye mindre sammenlignet med andre europeiske land, anslås det at de jobber opptil 25 % flere timer enn i andre (selvfølgelig europeiske) land. Forhåpentligvis vil dette endre seg i fremtiden, og vi vil bringe lønningene våre tilbake til europeisk nivå.

You may also like