Home » Magdalena Andersson er gjenvalgt som statsminister

Magdalena Andersson er gjenvalgt som statsminister

by Russell Crowe

Etter en utrolig avgang fra valget i forrige uke, ble lederen for de svenske sosialdemokraterna, Magdalena Andersson, mandag gjenvalgt av parlamentet som statsminister. Du kan offisielt bli den første kvinnen som har stillingen i landet.

Til nå, finansminister Magdalena Andersson, ble valgt av varamedlemmene med 173 stemmer mot, 101 stemmer for og 75 avholdende, i en avstemning med deja vu. I Sverige er en regjering godkjent så lenge et absolutt flertall på 175 parlamentsmedlemmer ikke avgir mistillitsstillelsen deres.

Med unntak av en usannsynlig ny overraskelse, avslutter valget såpeoperaen om den sosialdemokratiske overgangen fra makten forårsaket av avgangen til statsminister Stefan Löfven, som hadde levert tidligere denne måneden etter syv år ved makten og mindre enn ett år i parlamentsvalget. av september. 2022.

Regjeringen la frem tirsdag

Tirsdag er det planlagt presentasjon av hans regjering til kong Carlos XVI Gustavo, som offisielt markerer hans overtakelse av embetet.

På slutten av en travel dag forrige onsdag ble Magdalena Andersson valgt til statsminister, deretter beseiret av parlamentet selv i budsjettet av høyreopposisjonen, og til slutt tvunget til å trekke seg etter den overraskende avgangen til miljøvernere fra regjeringen.

Homogent lag

Med Miljøpartiets avgang vil den 54 år gamle økonomen og tidligere toppsvømmeren lede en fullt ut sosialdemokratisk regjering.

Nå skal hun være leder for en ettpartiregjering. Så ingen flere overraskelser. Ikke mer krise, i hvert fall foreløpig, sa Anders Sannerstedt, professor i statsvitenskap ved Lunds universitet, for hvem episoden var en «historisk situasjon».

Selv om det nordiske landet er vant til kompleksiteten i sin parlamentarisme og siden 2018 har møtt ekstremt kompliserte maktkamper i Riksdagen, hadde det nordiske landet aldri opplevd et slikt scenario.

Presidenten for kammeret med ansvar for å lede overgangsprosessen, Andreas Norlén, hadde uttrykt sin «beklagelse» for bildet gitt til det svenske folket.

Miljøvernere avstår fra å stemme

Miljøvernere avsto fra å stemme mandag, og reduserte stemmene for den nye statsministeren ytterligere. I motsetning til forrige uke, da Magdalena Andersson hadde vedtatt med én stemme, avsto et medlem av Venstre (midten til høyre) og reduserte stemmene mot fra 174 til 173.

Til tross for sin erklærte status som feministisk nasjon, har aldri siden kontorets opprettelse i 1876 Sverige hatt en statsminister, i motsetning til alle andre nordiske land (Danmark, Finland, Norge, Island).

Til tross for uroen forrige onsdag, var gjenvalget av Magdalena Andersson ikke i tvil, etter å ha angitt de tre essensielle partiene for hennes ankomst til makten som ville tillate hennes valg igjen.

Lovgivende i horisonten

Etterfølgeren til Sveriges leder kommer mindre enn ett år før parlamentsvalget i september 2022, som lover å bli stramt. Med rundt 25 % i meningsmålingene opprettholder det sosialdemokratiske partiet sin posisjon som den ledende politiske formasjonen i Sverige, men er nær sine laveste nivåer gjennom tidene.

Han må møte sin store rival, det konservative partiet Moderaterna ledet av Ulf Kristersson, i en ny konfigurasjon. Sistnevnte har nådd ut til høyreekstreme Sverigedemokrater, ledet av Jimmie Åkesson, og er nå klar til å styre med deres støtte i parlamentet, et stort sjokk for den svenske politiske scenen.

Det var triumfen for høyresidens budsjett, utarbeidet for første gang med SD, som førte til De Grønnes avgang og derfor til at fru Andersson trakk seg. For miljøvernere var det utenkelig å styre mens de var underlagt en finanslov med ytre høyre segl.

Fra talerstolen før mandagens avstemning fremhevet moderatleder Ulf Kristersson statsministerens skjørhet. Parlamentet har investert «en ni måneders midlertidig regjering som ikke har mandat til å styre,» sa han. «En periode til og Sverige vil ha et regjeringsskifte», sa den konservative valgte, og sa at han «venter på valgdagen».

/ ATS

You may also like