Home » Mannschaft, Norge og Nederland mobiliserer for menneskerettigheter i Qatar

Mannschaft, Norge og Nederland mobiliserer for menneskerettigheter i Qatar

by Russell Crowe

Publisert i : Endret:

Landslag mobiliserer for å kreve respekt for menneskerettighetene på byggeplasser til verdensmesterskapet i 2022 i Qatar. Etter Norges aksjon onsdag og Tysklands torsdag sendte også Nederland melding lørdag.

Mobiliseringen for respekt for menneskerettighetene i Qatar får fart på fotballbanene. Hvis det norske laget startet mobiliseringen onsdag, gjorde Tyskland det samme torsdag 25. mars, som Nederland lørdag 27. mars før kampen mot Latvia. Handlinger som FIFA har besluttet ikke å sanksjonere.

Oranje gikk inn på banen til Arena Johan Cruyff iført en svart T-skjorte med ordene «Football supports CHANGE».

«Vi vet at arbeiderne som bygger stadionene for verdensmesterskapet i 2022 jobber under svært vanskelige forhold. Vi kan ikke forbli likegyldige og ikke gjøre noe,» sa den nederlandske forsvarsspilleren Matthijs de Ligt på en pressekonferanse.

Norge hadde satt tonen

Torsdag, da det var tid for kø for nasjonalsangene, sto de tyske spillerne, overfor Island, side om side, iført hver sin sort trøye med en stor hvit bokstav: de elleve bokstavene dannet ordene . «MENNESKERETTIGHETER».

– Vi ville gjøre det klart for publikum at vi ikke ignorerer dette, sa den tyske midtbanespilleren Leon Goretzka etter kampen med 3-0-seier. «Vi skriver tekstene på skjortene våre selv, vi har en stor tilhengerskare og vi kan bruke den enormt til å sende signaler om verdiene vi står for.»


Denne gesten ble mottatt av talsmannen for den tyske regjeringen, Steffen Seiffert, for hvem det var «en god handling». «Det er godt å gjenta verdiene til vårt liberale demokrati, i en tid da demokratiet ikke nødvendigvis er på vei oppover over hele verden,» forklarte han.

Onsdag arrangerte det norske laget en lignende aksjon i forkant av kvalifiseringskampen i Gibraltar (0-3), iført trøyer før kampen proklamerte «Menneskerettigheter på og utenfor banen».

Den norske treneren Staale Solbakken begrunnet initiativet med å si: «Det handler om å legge press på FIFA for å være enda mer direkte, enda mer fast overfor qatarske myndigheter, som stiller strengere krav til dem.»


På en pressekonferanse onsdag gratulerte han det tyske laget med sin gest: «Det er bra at Mannschaft følger oss. Det er virkelig et av de store lagene som gjør det samme. Jeg vet ikke hvor mange som så Tyskland spille sin første kamp. kvalifisere seg til verdensmesterskapet, men det er sannsynligvis 10 til 12 millioner. Det er verdt det.

Han indikerte også at laget hans planla en ny gest av denne typen på sidelinjen av kampen mot Tyrkia.

FIFA sanksjonerte ikke

I begge tilfeller ønsket ikke FIFA å sanksjonere disse bevegelsene, mens generelt sett forbyr det internasjonale forbundet politiske uttalelser i rammen av kampene.

«FIFA tror på ytringsfrihet og fotballens kraft for å få til positiv endring,» sa han i en uttalelse.

>> For å lese også: World-2022 i Qatar: vil massakren på byggeplassene føre til en boikott?

Disse handlingene kommer kort tid etter den mye kommenterte publiseringen av en artikkel i den britiske avisen The Guardian som hevdet at 6500 arbeidere hadde dødd i landet siden tildelingen av konkurransen til Qatar i 2010. Tall som Qatar bestrider.

Qatar har blitt kritisert av menneskerettighetsorganisasjoner for sin behandling av arbeidsinnvandrere, hvorav mange kommer fra India eller det indiske subkontinentet.

Med AFP

You may also like