Home » Meta truet med bot i Norge

Meta truet med bot i Norge

by Edvard Munch

Fra og med 4. august vil dette forbudet gjelde i tre måneder eller inntil Meta viser at det har tiltak. YVES HERMAN / REUTERS

En norsk regulator forbød mandag den amerikanske teknologigiganten Meta å kjøre målrettede annonser ved å bruke brukerdata fra deres Facebook- og Instagram-plattformer, med en bot på nesten 90.000 euro per dag. I følge hans aktivitet på Facebook og Instagram, «brukere blir profilert basert på informasjon som deres plassering, typen innhold de er interessert i og hva de legger utDet påpeker Datatilsynet i en pressemelding publisert på sin side. «De personlige profilene brukes deretter til markedsføringsformål. (…) Datatilsynet erklærer Metas praksis ulovlig og nedlegger et midlertidig forbud mot atferdsbasert markedsføring på Facebook og Instagram«legger forekomsten til.

Fra og med 4. august vil dette forbudet gjelde i tre måneder eller inntil Meta viser at det har tiltak. Hvis gruppen ikke overholder dette forbudet, vil det bli sanksjonert med en bot på opptil 1 million kroner (88 500 euro) per dag. En talsmann for Meta, Matthew Pollard, ble sitert av norsk radio NRK på at gruppen ville gjennomgå Datatilsynets krav og understreket at avgjørelsen ikke vil ha umiddelbar innvirkning på virksomheten.

Ulovlig atferdsbasert markedsføringspraksis

I desember konkluderte den irske databeskyttelseskommisjonen (DPC), på vegne av Det europeiske økonomiske samarbeidsområdet (EU, Norge, Island og Liechtenstein), at Meta engasjerte seg i ulovlig atferdsbasert markedsføring. Teknologigiganten hadde da endret sin praksis, men EU-domstolen (CJEU) mente 4. juli at virksomheten fortsatte å bryte den europeiske forordningen om beskyttelse av personopplysninger (RGPD).

Den østerrikske foreningen for beskyttelse av personvernet NOYB, som er bakgrunnen for flere klager mot gruppen, ønsket velkommen avgjørelsen fra den norske myndigheten på mandag, som gikk til nødprosedyren fastsatt i de europeiske tekstene. «Dette er et viktig første skritt mot etterlevelse av GDPR. Vi oppfordrer andre myndigheter til å følge eksemplet til sine norske kollegerNOYB la til i en uttalelse. Datatilsynets vedtak utgjør ikke forbud mot Facebook eller Instagram i Norge, eller mot målrettet markedsføring, slår den norske tilsynsmyndigheten fast, men det må være underlagt brukerens samtykke.


«data-script=»https://static.lefigaro.fr/widget-video/short-ttl/video/index.js» >

You may also like