Home » Montpellier relanserer galskapene sine med fire ikoniske prosjekter

Montpellier relanserer galskapene sine med fire ikoniske prosjekter

by Roald Amundsen

Fra «dårskaper for det 21. århundre». Michaël Delafosse, ordfører og president for metropolen Montpellier, lidenskapelig opptatt av byplanlegging og arkitektur, følger den arkitektoniske frekkheten til sine forgjengere, i en by som lanserte for flere tiår siden et ambisiøst urbant prosjekt, med monumentale mål.

Den daværende nestlederen til Hélène Mandroux, som etterfulgte Georges Frêche, den nåværende ordføreren innviet, i 2012, de første «moderne dårskapene», emblematiske bygninger som var ansvarlige for å markere landskapet. To prosjekter blir deretter utpekt: ​​Divine Madness av Farshid Moussavi og White Tree av Sou Fujimoto (med Nicolas Laisné og Manal Rachdi). Denne bygningen, levert i 2019 på bredden av elven Lez, i krysset mellom distriktene Antigone (Ricardo Bofill) og Richter (Adrien Fainsilber), med en høyde på 56 m, inkluderer et program på rundt 110 boliger, to aktive nivåer ved foten av bygningen og en takterrasse som rommer en panoramabar og et felleseid fellesrom.

Michaël Delafosse, som blir ordfører i 2020, lanserte en refleksjon om en ny bølge av galskap, som håper «tilpasset nye urbane, økologiske og sosiale krav» av byen, og som må spesifiseres i en rekke utlysninger. Tre grunnleggende prinsipper styrer denne nye bølgen: “Arkitektonisk fortreffelighet og originalitet”, «Flert og inkluderende programmering»og endelig «innovativ og spenstig arkitektur». Hele målet er å produsere «den ettertraktede byen»forutsatt tetthet og høyde.

Tretten tomter er utpekt, fordelt over hele byen, delt inn i to utlysninger for innovative urbane prosjekter (Apui). Den første bølgen inkluderte fem plasser, hvorav fire fant vinneren. Blant de 18 kandidatene valgte juryen, ledet av Sou Fujimoto, fire kvinner, en av dem sammen med en mann. Den femte siden, som vil være vert for Saint-Roch-galskapen, har ikke funnet prosjektet sitt: dommerne har bestemt seg for å relansere konsultasjonen, prosjektene «ikke blitt ansett som tilstrekkelig integrert i nabolaget». Faktisk, forklarer byrådet, «Denne dårskapen ligger i nærheten av Ecusson og Saint Roch-stasjonen, som er en av de eldste i Frankrike. Dialogen mellom denne dårskapen og resten av byen vil være et av de grunnleggende kriteriene for valget av denne dårskapen.».

Odile Decq på Vernière-området, med Sentinelle-prosjektet sitt, «svarer på Claude Vasconi, arkitekt av Corum og skaper et unikt urbant objekt med persienner av kurvtype som øyelokk», roser byrådet i sin presentasjonsmappe. Manuelle Gautrand på nettstedet Manuguerra, «gjenoppfinner konstruksjon ved å gjenbruke jorden fra fundamentene». Thomas Coldefy og Isabelle Van Haute, ved beleiringen av Ovalie, «foreslå et elegant prosjekt som går i dialog med stadion, bryter med arkitekturen i nabolaget, passer perfekt inn i omgivelsene og arbeider i kortslutninger». Til slutt, Ellen Van Loon, fra République, «skaper et kongelig skilt, som den siste rullesteinen på stien til havet».

Finn disse fire prosjektene i bilder på de neste sidene.

You may also like