Home » NATO-Finland er vertskap for sin største landmilitærøvelse – 31.05.2023 kl. 12:19

NATO-Finland er vertskap for sin største landmilitærøvelse – 31.05.2023 kl. 12:19

by Russell Crowe

av Anne Kauranen

ROVAJARVI, Finland, 31. mai (Reuters) – Nasjonene i den nordatlantiske traktatorganisasjonen (NATO) har holdt de største landmilitære øvelsene i Finland siden lørdag, da landet ble det 31. medlem av alliansen i april.

Finlands medlemskap doblet lengden på grensen som NATO deler med Russland.

Nesten 1000 medlemmer av allierte styrker fra USA, Storbritannia og Norge, samt fra nabolandet Sverige, sluttet seg til rundt 6500 finske soldater og tusen kjøretøy for fellesøvelsen kalt «Northern Forest», som finner sted fra 27. mai til juni. 2. I finland.

Dette er den største moderne bakkestyrkens øvelse. Det arrangeres av Finland, i Rovajarvi, en av Europas største artilleritreningsleirer nord i landet, en to timers kjøretur fra den russiske grensen og over polarsirkelen.

US Army 10th Mountain Division general Gregory Anderson, som overvåker øvelsen, sa at landet hans var klar til å forsvare Finland.

«Vi er her, vi er engasjerte. Det amerikanske militæret trener her med vår nye NATO-allierte for å bygge den evnen, for å hjelpe til med å forsvare Finland hvis noe skjer,» sa han.

Russlands invasjon av Ukraina i fjor overbeviste Sverige og Finland om å forlate sin militære alliansepolitikk og søke sikkerheten til NATOs kollektive forsvar.

Sverige, som ønsker å bli med i Alliansen, er fortsatt Finlands nærmeste militære partner og er også politisk og taktisk klar til å forsvare sin nordlige nabo, sa den svenske bakkestyrkens sjef.

Oberst Janne Makitalo, lederen for øvelsen, sa imidlertid at allierte bør være forsiktige med å trekke konklusjoner om deres militære forsyningsbehov fra bildene de ser fra Ukraina.

(Rapportering av Anne Kauranen, fransk versjon Dina Kartit, redigering av Kate Entringer)

You may also like