Home » Nord Stream-sabotasje: hvem har skylden? Amerikanerne ? Britene ? Ukrainerne? Hva vet vi?

Nord Stream-sabotasje: hvem har skylden? Amerikanerne ? Britene ? Ukrainerne? Hva vet vi?

by Siv Jensen

Et stort boblebad på overflaten av vannet. Dette er bildet som gjenstår av sabotasjen av Nord Stream-rørledningene i september 2022. Det er nå en enorm virvelvind av informasjon som sirkulerer om hvem som er ansvarlig. Hvem er skyldig? Russerne? Amerikanerne ? Britene ? Ifølge tyske medier og New York Times er det nå elementer som peker mot ukrainerne. Poenget med å få hodet opp av vannet.

Det skjedde 26. og 27. september 2022. Tre lekkasjer er oppdaget i gassrørledningene Nord Stream 1 og 2, som transporterer naturgass fra Russland til Europa, og som ligger i Østersjøen nær den danske øya Bornholm. Eksplosjoner ble oppdaget. En fjerde lekkasje avsløres noen dager senere.

18. november bekreftet Sverige at det var snakk om sabotasje: Det ble funnet rester av eksplosiver.

Ukraina fremkaller et terrorangrep planlagt av Russland, Vladimir Putin retter seg mot «anglo-sakserne», Biden er rasende, russerne også… Etterforskning åpnes i Tyskland, Sverige og Danmark. De har ennå ikke lykkes, det er ikke reist mistanker.

Tyske medier sikter mot Ukraina

Tyske medier (inkludert Die Zeit OG bacon) nå (tirsdag 7. mars) avslører ledetråder som fører til Ukraina. Etterforskere, sier de, har ennå ikke vært i stand til å fastslå hvem som beordret sabotasjen, men de har vært i stand til å identifisere et team på 6 personer som angivelig utførte operasjonen ombord på en «yacht leid fra et selskap basert i Polen og tilsynelatende eid av to ukrainere

siterer kilder»i mange land», når de spesifiserer at de tyske, danske, svenske, nederlandske og amerikanske sikkerhetstjenestene deltok i etterforskningen, nevner tyske medier fem menn og en kvinne (en kaptein, to dykkere, to dykkerassistenter, en lege). De ville ha forlatt havnen i Rostock 6. september 2022, med eksplosiver som de senere skulle ha plassert. Yachten ble returnert urenset, spor av eksplosiver ble funnet på den.

«Hans nasjonalitet er tilsynelatende uklar»sier de tyske journalistene.

Hans nasjonalitet er tilsynelatende uklar.

Sistnevnte, mens de retter seg mot Ukraina, øker muligheten for en falsk flagg-operasjon: «I internasjonale sikkerhetskretser kan det ikke utelukkes at det også kan dreie seg om en falsk flagg-operasjon. Med andre ord kunne spor bevisst ha blitt satt igjen, noe som indikerer at Ukraina er i opprinnelsen. Forskerne fant imidlertid tilsynelatende ingen holdepunkter for å støtte et slikt scenario.

Vi kan ikke utelukke at det også kan være en falsk flagg-operasjon

Denne onsdagen indikerte den tyske påtalemyndigheten at den hadde «se etter en båt fra 18. til 20. januar 2023«mistenker det»det aktuelle skipet kan ha blitt brukt til å transportere eksplosive innretninger«, som ble brukt til å sprenge gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 i Østersjøen 26. september 2022.

«Gjerningsmennenes identitet og deres motiver er gjenstand for en pågående etterforskning.«legger til påtalemyndigheten og spesifiserer at»det er for øyeblikket ikke mulig å komme med solide uttalelser om dette spørsmålet, spesielt i spørsmålet om statlig styringe» av sabotasjeaksjonen.

New York Times også

Denne tirsdagen 7. mars kom lignende, mindre presise opplysninger også frem i amerikansk presse. I henhold New York TimesNy informasjon fra amerikanske etterretningstjenester tyder på at en «ukrainsk faggruppe» ville være årsaken til sabotasje.

Den amerikanske avisen siterer «amerikanske tjenestemenn [qui] har nektet å avsløre informasjonens art, hvordan den ble innhentet eller detaljer om styrken av bevisene den inneholder

Informasjonen som er samlet inn tyder på at de er motstandere av Russlands president Vladimir Putin, legger NYT til. «Tjenestemenn som gjennomgikk etterretningen sa at de trodde at sabotørene sannsynligvis var ukrainske eller russiske statsborgere, eller en kombinasjon av begge.

Motstandere av Vladimir Putin, ukrainske eller russiske statsborgere, eller en kombinasjon av de to

Amerikanske tjenestemenn har sagt at de ikke har bevis for at Ukrainas president Volodymyr Zelensky eller hans topprådgivere var involvert i operasjonen. Avisen mener imidlertid at det ikke kan utelukkes.

Han husker: «Noen tjenestemenn mente at Ukraina og dets allierte hadde den mest logiske grunnen til å angripe rørledningene. De har motarbeidet prosjektet i årevis, og kalt det en nasjonal sikkerhetstrussel fordi det ville gjøre det lettere for Russland å selge gass til Europa.

Hvis det ble bekreftet, ville en involvering av ukrainerne ikke være uten konsekvenser»ville gjøre det vanskeligere for Vesten å opprettholde en samlet pro-ukrainsk front.».

Ukraina benekter, Russland fordømmer et «mediestunt»

Ukraina benekter enhver involvering i Nord Stream-sabotasjen. «Selv om jeg elsker å samle morsomme konspirasjonsteorier om den ukrainske regjeringen, må jeg si at Ukraina ikke har noe med Østersjøulykken å gjøre og har ingen informasjon om ukrainske pro-sabotasjegrupper.Mykhailo Podolyak, en rådgiver for president Volodymyr Zelensky, tvitret.

You may also like