Home » Norge. Anders Behring Breivik, terroristen som drepte 77 mennesker, sitter fortsatt i fengsel

Norge. Anders Behring Breivik, terroristen som drepte 77 mennesker, sitter fortsatt i fengsel

by Edvard Munch

Norsk justis sparket tirsdag nynazisten Anders Behring Breivik som hadde bedt om prøveløslatelse, bare ti år etter å ha drept 77 mennesker i det nordiske landet.

«Det er en klar risiko for at (Breivik) gjenopptar oppførselen som førte til terrorangrepene 22. juli 2011,» slo Telemark tingrett fast.

Ingen anger

Ettersom Breivik aldri viste anger etter å ha begått den blodigste forbrytelsen som noen gang er begått i fredstids-Norge, var denne rettsavgjørelsen svært etterlengtet.

Advokaten hans, Øystein Storrvik, varslet umiddelbart at han hadde til hensikt å anke – som retten kan beslutte å ikke undersøke – samt å innlede nye rettslige prosesser for å protestere mot klientens forvaringsvilkår.

Dømt til 21 års fengsel

Den 22. juli 2011 detonerte Breivik først en bombe nær regjeringshovedkvarteret i Oslo, og drepte åtte mennesker, og drepte deretter ytterligere 69 mennesker, for det meste tenåringer, ved å åpne ild mot en Ap-ungdomsleir på Utøya.

Høyreekstremisten, nå 42, ​​ble i 2012 dømt til 21 års fengsel, den maksimale straffen som sannsynligvis vil bli forlenget så lenge han fortsatt anses som en trussel mot samfunnet.

Dommen ble ledsaget av en minimumsperiode på ti år, hvoretter han kunne søke om prøveløslatelse.

Nazi-hilsener, «hvit overherredømme»

Det gjorde han fra 18. til 20. januar under en høring som av sikkerhetsmessige årsaker ble holdt i treningsstudioet i Skien fengsel (sør), hvor han er fange. Han hadde da gitt sitt «æresord» om at han hadde gitt avkall på vold og forsikret at han ønsket å fortsette sitt nasjonalsosialistiske engasjement i fremtiden med fredelige midler.

«Vi kan ikke anta at (Breivik) nå er ikke-voldelig. Hans verbale forsikringer og hans æresord er av liten verdi, selv om han burde være oppriktig i det han sier, understreket de tre dommerne tirsdag.

Hvis søknaden hans virket dødsdømt fra starten, hadde Breivik forsøkt å kapre prosedyren for å spre sin ideologiske propaganda (Hitler-hilsener, politiske bannere, diatriber om «hvit overherredømme» og «kulturkrigføring»), og utnyttet publikums oppmerksomhet. og av media . han hadde ikke sluttet å løfte.

I teorien kan nynazisten søke om prøveløslatelse på nytt hvert år, ett år etter avslag på en tidligere søknad. Utsikten til å se ham gjenta sine provokasjoner hvert år er hjerteskjærende for familiene til ofrene og provoserer debatt i Norge.

You may also like