Home » Norge planlegger bistand til Ukraina på 6,8 milliarder euro over fem år

Norge planlegger bistand til Ukraina på 6,8 milliarder euro over fem år

by Henrik Ibsen

Den norske regjeringen tilbød mandag å betale, over fem år, bistand på 75 milliarder kroner (6,8 milliarder euro) til Ukraina, samt ytterligere bistand til andre land som er berørt av konsekvensene av konflikten.

– Vi foreslår at Norge forplikter seg til et langsiktig bidrag til Ukraina, sa statsminister Jonas Gahr Støre på en pressekonferanse.

«Vi foreslår at 15 milliarder kroner brukes årlig i Ukraina i fem år, det vil si 75 milliarder kroner,» la han til etter å ha møtt opposisjonsledere for å presentere detaljene i prosjektet.

Denne konvolutten skal dekke humanitær og militær bistand til Ukraina og vil deles 50-50 mellom disse to formålene i år.

Beløpet vil sannsynligvis fortsatt bli endret i parlamentet, der sentrum-venstre-regjeringen er i mindretall og trenger støtte fra andre partier for å få vedtatt forslagene sine.

Støre foreslo også mandag å øke bistanden med 5 milliarder kroner «til landene i sør som er mest berørt av krigen i Ukraina», spesielt på grunn av økningen i matvareprisene.

Den norske regjeringen kom under kraftig kritikk i fjor for å kutte utviklingsbistandsdelen av budsjettforslaget for 2023, selv om landet hadde en økning i gassinntekter fra krigstid.

I 2022 har Norge erstattet Russland som den største gassleverandøren i Europa i en sammenheng med skyhøye priser som nådde rekordnivåer i august, med over 340 euro per MWh.
You may also like