Home » Norges statsfond gir et overskudd på 131,1 milliarder euro i første halvår

Norges statsfond gir et overskudd på 131,1 milliarder euro i første halvår

by Russell Crowe

av Gwladys Fouché

ARENDAL, Norge, 16. august (Reuters) – Norges suverene formuesfond registrerte et overskudd på 1501 milliarder kroner (131,1 milliarder euro) i første halvår, spesielt takket være veksten til amerikanske teknologiselskaper og deres utvikling innen kunstig intelligens (AI) . .

Fondets eierandeler i amerikansk «tech» steg 39 % i løpet av perioden, styrket av Apple, Microsoft og Nvidia, og bidro til å generere en samlet avkastning på 10 %.

Sjefen for det suverene fondet, Nicolai Tangen, sa til Reuters at den gode utviklingen var en overraskelse i «en ganske bekymringsfull sammenheng» med høy inflasjon og geopolitiske spenninger.

Dette er delvis fordi AI har blitt et mye fulgt investeringstema, mens det før ble ansett som «noe med potensial», forklarte visedirektør Trond Grande.

– I dag ser vi at dette potensialet er i ferd med å bli en realitet og blir innlemmet i børsvurderingene av disse selskapene, sier Trond Grande til Reuters.

På spørsmål om han var bekymret for et mulig fall i teknologiaksjer, sa han: «Vi er alltid klar over og bekymret for fondets største eksponeringer. I dag er de i teknologisektoren. Så vi følger dette veldig nøye.»

Teknologi er den mest representerte sektoren i det norske statsfondets kapitalinvesteringer, og representerte 11,9 % av porteføljen ved utgangen av 2022, ifølge fondsdata.

Det statlige formuesfondet, som investerer den norske statens inntekter fra olje- og gassproduksjon, eier i gjennomsnitt 1,5 % av alle børsnoterte aksjer i verden. Det investerer også i obligasjoner, unotert eiendom og prosjekter for fornybar energi.

(Rapportering av Gwladys Fouche; skriving av Nerijus Adomaitis; Blandine Hénault for den franske versjonen; redigering av Jean-Stéphane Brosse)

You may also like