Home » Norges statsfond tapte 32 milliarder euro – I dag

Norges statsfond tapte 32 milliarder euro – I dag

by Ashley Olsen

Oslo (awp/afp) – Norges suverene formuesfond, verdens største, tapte 374 milliarder kroner (30,4 milliarder sveitsiske franc) i tredje kvartal på grunn av negativ avkastning på tvers av aktivaklassene, ifølge den norske sentralbanken. for hans ledelse kunngjorde tirsdag.

På tre måneder oppnådde fondet en negativ avkastning på 2,1 %, og plasserte verdien til 14 801 millioner kroner (1 253 millioner euro) ved utgangen av september.

– Aksjemarkedet opplevde et svakere kvartal sammenlignet med de to foregående kvartalene, sier fondets visedirektør, Trond Grande, i en melding.

«Det er spesielt teknologi-, industri- og forbrukssektorene (ikke-essensielle varer som luksus og biler, red.anm.) som bidro negativt til ytelsen,» bemerket han.

Aksjeinvesteringer, som representerer 70,6 % av porteføljen, ga en negativ avkastning på 2,1 % i kvartalet.

Med aksjer i mer enn 9 000 selskaper eier fondet i gjennomsnitt 1,5 % av alle børsnoterte grupper i verden.

Investeringene hans i obligasjoner (27,1 % av eiendelene) tapte også 2,2 % og de i eiendom (2,2 % av porteføljen) tapte 3,3 %.

Med sikte på å utnytte den norske statens olje- og gassinntekter til å finansiere fremtidige utgifter til den generøse velferdsstaten, tjente fondet 1,501 milliarder kroner i første halvår takket være bedre aksjemarkeder.

Ifølge Sovereign Wealth Fund Institute er det norske statlige formuesfondet det største i verden, foran to kinesiske fond.

afp/lk

You may also like