Home » Norsk tjenestemann som spionerte for sovjeterne dør i Moskva

Norsk tjenestemann som spionerte for sovjeterne dør i Moskva

by Russell Crowe

KØBENHAVN, Danmark (AP) – Arne Treholt, den tidligere tjenestemannen i det norske utenriksdepartementet som ble dømt for å ha spionert for Sovjetunionen i det som ble Norges største spionskandale i den kalde krigen, er død, sa mediene.myndighetene mandag. Han var 80 år gammel.

I 1985 ble Treholt dømt til 20 år for å ha gitt NATO og norske forsvarsplaner og sensitiv politisk informasjon til sine sovjetiske overordnede over en periode på ni år. Han ble også funnet skyldig i å ha begått mindre alvorlige etterretningsbrudd for Irak.

Treholt, som hevdet å jobbe som «bedriftskonsulent», tilsto å ha kjennskap til og mottatt penger fra folk som jobbet for KGB. Han nektet imidlertid for å være spion i flere bøker han skrev senere, og gjorde flere mislykkede forsøk på å få en ny rettssak i Norge.

Han ble benådet i 1992 av helsemessige årsaker og forlot Norge for å bo på Kypros og Moskva.

Det norske utenriksdepartementet bekreftet at det var kjent med hans død, men ga ikke ytterligere detaljer. Aftenposten, en av Norges største dagsaviser, skrev søndag at Treholt døde etter kort tids sykdom i Moskva. Aftenposten fortalte også at han etterlater seg en sønn og to barnebarn.

You may also like