Home » Nyheter: NATOs generalsekretær og allierte hedrer minnet om ofrene for terrorangrepene fra 22. juli til 31. mai 2023

Nyheter: NATOs generalsekretær og allierte hedrer minnet om ofrene for terrorangrepene fra 22. juli til 31. mai 2023

by Siv Jensen

Denne onsdagen (31. mai 2023) hyllet NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg ofrene og de overlevende etter angrepene 22. juli 2011 i Norge. Han berømmet det norske folks motstandskraft og kraften i landets demokrati.

I en tale sa generalsekretæren: «Demokratiet har seiret og terrorismen har tapt. Det må etableres en forbindelse mellom øya Utøya og Ukraina, mellom en brutal terrorhandling og en ulovlig angrepskrig: verdiene som da ble angrepet (demokrati, frihet, mangfoldet av tenkemåter, meninger og overbevisninger) er også hva er idag. Vi vil ikke tillate autoritære stater å forstyrre den regelbaserte internasjonale orden. Med dette i tankene vil vi støtte Ukraina så lenge det er nødvendig. Vi vil heller ikke la terrorister knuse våre frie og åpne samfunn. Vi er forent, fast bestemt på å beskytte våre prinsipper og våre medborgere. »

Stoltenberg var statsminister i Norge da det 22. juli 2011 ble utført terrorangrep i Oslo, mot regjeringsbygninger og på Utøya, mot en Arbeiderpartis ungdomsleir, der 77 mennesker ble drept.

Markeringen ble deltatt av den nåværende norske statsministeren, Jonas Gahr Støre, presidenten for støttegruppen for ofrene 22. juli, Lisbeth Røneland, og utenriksministrene i NATO-landene.

Seremonien ble holdt som en opptakt til det uformelle møtet mellom utenriksministre fra allianselandene og gjestelandet Sverige, som finner sted denne torsdagen (1. juni). Dette møtet vil være dedikert til forberedelsen av Vilnius-toppmøtet, som er planlagt til 11. og 12. juli. Bistand til Ukraina vil være et av hovedtemaene på agendaen.

You may also like