Home » Prairie karve – nyttig ikke bare for matlaging, men også for å forbedre helsen.

Prairie karve – nyttig ikke bare for matlaging, men også for å forbedre helsen.

by Russell Crowe

Karve eller vanlig karve er en av de plantene hvis smak og lukt er kjent for nesten alle: karve er mye brukt i mat-, kjøkken-, kosmetikk- og parfymeindustrien, samt i medisiner og urtete.

«Medikamentene til prærien spisskummen er spisskummen frukter og eterisk olje. Karve tilhører de milde urtene, det er en viktig tradisjonell mat i et normalt kosthold, og spisskummen anbefales også for mage-, lever-, galle-, nyre- og urinproblemer.» sier Dr. biol. Dailonis Pakalns legger til at spisskummen har vært kjent i medisinen siden 1600-tallet, men har vært brukt i matlaging i minst 500 år.

Spisskummen er en toårig urt, sjeldnere en flerårig. I Latvia vokser den vilt over hele territoriet, på tørre og solrike steder, enger og enger.

Karve – for å forbedre helsen

Farmasøyt Dr. biol. Dailonis Pakalns forteller hvordan spisskummen frukter støtter et sunt fordøyelsessystem:

 • sikrer normale funksjoner i tarmkanalen,
 • forhindrer spasmer, fylde og akkumulering av gass i mage-tarmkanalen,
 • Hjelper strømmen av fordøyelsessaft.

De hjelper også immunsystemet:

 • fremmer kroppens naturlige forsvar,
 • øker motstanden mot helsefarlige mikroorganismer,
 • gir fysisk velvære.

På sin side er den eteriske oljen bra for fordøyelses- og luftveishelsen på grunn av dens antimikrobielle aktivitet. «Den eteriske oljen brukes oralt og transdermalt, også i munn- og tannpleieprodukter for å forebygge hull,» forklarer eksperten.

Hvordan virker spisskummen?

«Spummin må inneholde minst 3% eterisk olje. Den inneholder flavonoider, kumariner, fenylpropanoider, tanniner, polysakkarider, oljer, harpikser og mineraler. Antimikrobielle, anti-inflammatoriske og aromaterapiaktiviteter, som ligner på virkningen av fruktene av anis og fennikel » . sier leder av medisinske planter, Riga Pharmaceutical Factory Dr. Faren til Hill Dailonis Pakalns produktlinje.

Den eteriske oljen oppnås ved å destillere frukten med damp. Hovedkomponentene er karvon og limonen. Den eteriske oljen er et hjelpemiddel i forebygging av fordøyelsesbesvær og luftveishelse.

Hvilke planter har spisskummen?

Spisskummen har en tendens til å være inkludert i urteteblandinger beregnet på å lindre fordøyelsessykdommer, som vanligvis er ment å:

 • stimulerer leverfunksjonen;
 • økt tone i fordøyelseskanalen;
 • fremme intestinal peristaltikk;
 • redusere gjærings- og forråtningsprosesser i tarmene;
 • rolige spasmer;
 • forhindre raping, fylde, flatulens.

Karminativ te er populær, og inneholder spisskummen sammen med mynteblader, kamilleblomster og jordstengler – 25 % av hvert medikament. Også populær er en blanding av 5-10% med salvie, sitronmelisse, mynte- eller mynteblader, kamille, calendula og malvablomster, fennikelfrukter, ryllikblader.

Ved gastrisk dysfunksjon med kronisk betennelse i slimhinnene, tegn på degenerasjon, nedsatt sekretorisk funksjon, brukes karve i forbindelse med malurtblader, løvetannrøtter, mynte-, salvie- og selleriblader, humlekongler.

For å stimulere appetitten brukes tarmkolikk, i tilfelle diaré, sammen med høye stilker. Ved kronisk kolitt, ledsaget av diaré, brukes den sammen med sjelden sparsomme jordstengler, gule begerblomster, salvieblader.

Ved forstoppelse brukes 2-10% av spisskummen frukt i blandinger med gamle blader, skall, fennikelfrukt, mynteblader, på annen resept 10% spisskummen frukt, sammen med 75% av gamle blader, mynteblader, malve. blomster, lakrisrot.

For å forhindre søvnforstyrrelser forårsaket av akkumulering av gass i tarmen, anbefales en beroligende te sammen med kamilleblomster og, ved takykardi, med vendelrot, morblader.

Det pulveriserte fruktstoffet i harde kapsler brukes sammen med anis- og fennikelfruktpulver i like deler eller i like dråper av tinkturen til nevnte medikament som et karminativ.

I tilfeller av nervesmerter i mage-tarmkanalen: tinktur av spisskummen blandet med valerianrot og tinktur av sitronmelisse. En kombinasjon av terapeutisk betydning er et fruktekstrakt med et karminativt legemiddel: malurtblader, fennikelfrukt, ekstrakter av mynteblader, som aktiverer magesammentrekninger som ligner på metoklopramid.

Et spesielt populært tradisjonelt middel mot oppblåsthet og flatulens er Aqua carminativa, som inneholder essensielle oljer av spisskummen, kamille, sitron, fennikel og peppermynte med ulike tilsetningsstoffer. Kombinasjonen av essensielle oljer med dimetikon anbefales som et karminativ, sier Dr. biol. Dailonis Pakalns.

Når bør du være forsiktig når du bruker spisskummen?

 • Anbefalt bruksvarighet er opptil to uker, hvis symptomene vedvarer, bør lege konsulteres.
 • Ikke ta det gjennom munnen hos pasienter med leversykdom, kolangitt, gallestein og andre gallesykdommer hvis du er overfølsom (allergisk) mot medisiner.
 • Det er utilstrekkelige data om bruk av dette legemidlet hos gravide kvinner.
 • Anbefales ikke oralt for barn under 12 år.
 • Ingen bivirkninger er observert, men kontakteksem er mulig.
 • Den eteriske oljen skal ikke brukes på skadet hud og slimhinner eller nær øynene.

Plante med tittel

Det er viktig at spisskummenenga er «Årets plante 2021» valgt av Botanical Society of Latvia. Spredningen av spisskummen har lenge vært tilrettelagt av menneskelig aktivitet. I Latvia er karve mye brukt i noen matvarer og kombinasjoner, men de siste årene har den tilsynelatende vanlige planten blitt mindre vanlig i naturen. Dette skyldes sannsynligvis en rekke faktorer. En av dem er forsvinningen av uforbedrede naturlige gressletter som er egnet for arten. Naturlige gressletter erverves annerledes, og tar bort habitatet til engplanter som til nå ble ansett som vanlige. Derfor forventes det at Botanical Society of Latvia i 2021 vil søke svar på spørsmålet om den nåværende fordelingen av spisskummen i landet og faktorene som påvirker det.

You may also like