Home » Reiser til Norge kan bli dyrere i sommer på grunn av endringer i drivstoffprisene

Reiser til Norge kan bli dyrere i sommer på grunn av endringer i drivstoffprisene

by Ashley Olsen

De fleste nordmenn tilbringer enda en sommer i hjemlandet. For de som velger å reise rundt i Norge med bil i år er det imidlertid dyrere.

Drivstoffprisene steg i vår. Prisøkningen er spesielt merkbar for beboere i «gamle» fossilbiler.

Imidlertid falt drivstoffprisene i fjor vår som følge av koronaviruspandemien. Dermed kunne nordmenn som oppholdt seg på ferie i landet sitt i fjor sommer bruke litt mindre penger på bilturer.

På 12 måneder har oljeprisen steget fra 43 dollar til 76 dollar fatet. Dette er imidlertid ikke det eneste som forklarer prisveksten.

Prisene påvirkes også av:

Lokal konkurranse mellom bensinstasjoner;

Kronekurs: hvor mye koster det å kjøpe bensin og diesel;

drivstofforbruk. I fjor vår, da ting stengte, falt det globale drivstofforbruket. Nå er det mye arbeid foran, som driver opp drivstoffprisene;

Situasjonen for oljelagrene. Oljereservene er betydelig lavere i år enn i fjor.

Drivstoffprisene på Circle K bensinstasjoner har steget på grunn av høyere innkjøpspriser, sier Knut Hilmar Hansen, kommunikasjonssjef for bensinstasjonen.

«Kjøpsprisen – hvor mye vi betaler for bensin og diesel i det internasjonale markedet – har steget betraktelig de siste månedene. Og det betyr høyere priser på det norske markedet, forklarer Hans Hansen.

Ifølge ham er det underforstått at folk reagerer på prisøkningen.

KH Hansen la til at rundt 60 prosent. bensinprisene beskattes, og om lag 30 prosent. prisene bestemmes av kjøpesummen. Omtrent 10 prosent. dekker alle lagrings- og markedsføringskostnader og inkluderer fortjeneste.

Ifølge Hans Hansen er kampen om kundene hard og prisene relativt enkle.

– Både bensin- og dieselprisene er utsatt for sterk lokal konkurranse, og fallende drivstoffpriser kan også skyldes priskamper i bensinstasjonsnettene. Prisene svinger og går oftere ned enn opp, sier KH Hansen.

Kamp om priser kan også føre til prisforskjeller innenfor et land.

Ifølge SEB-analytiker Bjarne Schieldrop forventes dagens drivstoffpriser å holde seg slik utover sommeren.

– Kjørevolumene vil begynne å synke senere, noe som kan påvirke prisene. Det store spørsmålet vil imidlertid være om prisen på olje i seg selv, som forårsaker de store bølgene. – Endringer i oljemarkedet er raske og vanskelige å forutsi, forklarer Schieldrop .

Utarbeidet av e24.no.

Likte du det? Ta deg tid til å støtte Inga Kazakevičiūtė på Patreon!

Reiser til Norge kan bli dyrere i sommer på grunn av endringer i drivstoffprisene

sfgdfg

You may also like