Home » Romania kjøper trettito F-16MLUer fra Norge.

Romania kjøper trettito F-16MLUer fra Norge.

by Henrik Ibsen

Militær luftfart er nå totalt forvandlet til Lockheed-Martin F-35A Lightning II luftforsvaret det representerer en gave fra himmelen for alle som ønsker å anskaffe brukt General Dynamics F-16 Fighting Falcons. Og den første til å tegne er, som forventet, den Fortele Aeriene Romane som la inn en bestilling på trettito av disse flyene. Takket være dette kjøpet vil du endelig være i stand til å bli kvitt din klumpete lokalt produserte Aerostar LanceR, avledet fra den mytiske sovjetiske Mikoyan-Gurevich MiG-21 Fishbed.. De første flyene skal leveres i sommer, når Oslo har fått betaling for kontrakten på 454 millioner euro.

For Romania vil disse trettito flyene, inkludert seks toseters operasjonell transformasjon, være en reell merverdi. Fordi de ikke bare vil tillate at LanceR blir skrotet, men fremfor alt vil de bringe nye muligheter til Fortele Aeriene Romane. Hvis flyene som er kjøpt i Norge på papiret er de samme som ble kjøpt for en tid tilbake i Portugal og i dag er operative i virkeligheten, er det veldig annerledes. For noen ganger er det ikke noe mer forskjellig fra en F-16MLU enn fra en annen F-16MLU, og det selv om de i begge tilfeller opprinnelig var F-16A/B.
I dette er norske fly en læreboksak.

Faktisk, da de tilpasset seg MLU-standarden, la oss huske for Mid-Life Update, standarden valgt av luftforsvaret det var MLU 5.2R. Det er nok å si at flyet faktisk ble lik F-16C/D Block 50/52. De tidligere portugisiske flyene var i MLU 2.5-standarden, og ga dermed fly som kan sammenlignes med F-16C/D Block 25.
Derfor er maskinene som er bestilt fra Norge egnet til å bære GPS og/eller laserstyrt ammunisjon og for å avfyre ​​antiradarmissiler. Pluss, selvfølgelig, det vanlige luft-til-luft-arsenalet.

Selv om Romania ikke er en krigersk nasjon, gir en slik ildkraft sterke argumenter for det. Faktisk er dens kyst og en del av territoriet ofte truet av russiske fly. Imidlertid gjenoppliver krigen som ble ført av diktator Vladimir Putin i Ukraina ganske berettiget frykt for en invasjon av landet av dette voldelige autokratiet. Derfor vil de norske eks-F-16MLUene representere en sterk respons til russiske jagerfly og muligens deres bakketropper.

Foto © Luftforsvaret.

You may also like