Home » Samtaler med vestlige i Norge vil «Endre Atmosphere Of War», sier Taliban

Samtaler med vestlige i Norge vil «Endre Atmosphere Of War», sier Taliban

by Ashley Olsen

De nye herrene i Kabul, ved makten siden august, håper å «styrke sine diplomatiske forbindelser med alle land, inkludert europeiske land og Vesten generelt».

Diskusjoner mellom de nye Taliban-myndighetene og vestlige diplomater som er planlagt til Norge neste uke vil hjelpe.endre krigsatmosfærensom regjerte i Afghanistan siden intervensjonen fra den amerikanske koalisjonen for 20 år siden, sa denne lørdagen talsmannen for den islamistiske regjeringen. «Det islamske emiratet (navn gitt av Taliban til deres regime, red.anm.) har tatt skritt for å møte kravene fra den vestlige verden og vi håper å styrke våre diplomatiske forbindelser med alle land, inkludert europeiske land og Vesten generelt.Det sier Zabihullah Mujahid til AFP.

Taliban, som har hatt makten siden august etter lynets erobring av landet, ønsker «endre krigsatmosfæren (…) til en fredelig situasjonHvis ingen land ennå har anerkjent Taliban-regjeringen, bør diskusjoner åpnes i Oslo på søndag mellom Afghanistans nye herrer og vestlige diplomater.

En Taliban-delegasjon skal møte norske myndigheter og representanter for andre allierte land, inkludert USA, Frankrike, Storbritannia, Tyskland, Italia og EU.

Respekt for menneskerettighetene, spesielt kvinners, stilte som betingelse for en mulig retur av internasjonal bistand som finansierte 80 % av det afghanske budsjettet, vil stå i sentrum for disse samtalene, siden landet er kastet ut i en dyp humanitær krise.

Diskusjoner «utgjør ikke stående»

Diskusjonene, som vil vare til tirsdag, «de utgjør ikke legitimering eller anerkjennelse av TalibanSjefen for norsk diplomati, Anniken Huitfeldt, insisterte fredag. «Men vi må snakke med myndighetene som de facto styrer landet. Vi kan ikke la den politiske situasjonen føre til en enda større humanitær katastrofe.«, han pekte.

Siden august har internasjonal bistand som holder Afghanistan på armlengdes avstand plutselig stoppet, og USA har også frosset 9,5 milliarder dollar i eiendeler til den afghanske sentralbanken. Arbeidsledigheten har skutt i været og tjenestemenns lønn har ikke blitt betalt på flere måneder i et land som allerede er plaget av alvorlig tørke. Hungersnød truer nå 23 millioner afghanere, eller 55 % av befolkningen, ifølge FN.

I Oslo skal Taliban også møte medlemmer av det afghanske sivilsamfunnet, inkludert feministiske aktivister og journalister. Siden de kom til makten har kvinner i stor grad blitt ekskludert fra offentlige jobber, og ungdomsskoler for jenter forblir stort sett stengt.

Disse samtalene ble fordømt av National Resistance Front (FNR), en opposisjonsgruppe som fortsetter å motsette seg islamistiske fundamentalister. De risikerer»normalisere en terrorgruppe og gjøre den til representant for Afghanistan«, estimerte Ali Maisam Nazary, FNRs utenriksdelegat, på Twitter fredag.

SE OGSÅ – «Vi må kutte hodet av dem»: I Afghanistan beordrer Taliban butikkeiere å halshugge dukker

You may also like

Leave a Comment