Home » Saudi-Arabia er landet med flest millionærer i Mena-regionen

Saudi-Arabia er landet med flest millionærer i Mena-regionen

by Henrik Ibsen

ZURICH: Gjorde den sveitsiske bankgiganten UBS «århundrets avtale» ved å kjøpe en av klodens tretti største banker for en liten penge i mars da den var på randen av kollaps?

Etter å ha hastekjøpt tilbake, under press fra myndighetene, Credit Suisse For 3 milliarder franc (tilsvarende i euro) kunngjorde UBS til slutt i midten av august at de kunne klare seg uten statsstøtte, som skulle beskytte den mot ubehagelige overraskelser i regnskapene til sin tidligere rival.

I

I slutten av august avslørte UBS et nettoresultat på 29 milliarder dollar (27,1 milliarder euro) i andre kvartal, takket være et eksepsjonelt overskudd som følge av forskjellen mellom verdien av registrerte eiendeler og de 3 milliarder som ble utbetalt.

«UBS har oppnådd århundrets avtale», reagerte sosialistpartiet, og så i denne redningen «en velsignelse» å ha råd til en bank hvis verdi var «mye høyere».

«Hvis vi hadde valgt en annen vei», som «en midlertidig eller delvis nasjonalisering», «ville konføderasjonen ha risikert, men disse 29 milliardene ville nå vært i lommene til befolkningen», sier Samuel Bendahan, sosialistisk nestleder og professor. økonomi ved Universitetet i Lausanne.

Snarere skaper dette oppkjøpet en «monopolsituasjon» som «styrker UBS», men setter Sveits i svært høy risiko dersom denne megabanken noen gang er involvert i en krise, fremholder denne MP.

Han beklager at konføderasjonen ikke har gitt Credit Suisse en sjanse, slik den gjorde ved å hjelpe UBS under finanskrisen i 2008.

tre franc seks lønn

Denne kritikken er ikke begrenset til politiske sfærer.. For Gisèle Vlietstra, grunnlegger av Swiss Shareholder Protection Association, bekrefter disse 29 milliarder overskuddene at «egenverdien» til Credit Suisse var «mye høyere», sa hun til offentlig radio RTS. Han håper at den rettslige handlingen initiert av denne foreningen vil gjøre det mulig å oppnå en «riktig verdi» for å kompensere Credit Suisse-aksjonærene.

«UBS betalte tre franc og seks cent» og «ble kvitt» sin hovedkonkurrent, som er «uvurderlig», sa Carlo Lombardini, advokat og professor i bankrett ved Universitetet i Lausanne, til AFP.

De kommende restruktureringene innebærer «klart» risiko, «men etter å ha betalt tre milliarder kan de ikke gå galt», legger denne advokaten til, som også beklager konføderasjonens avgjørelser.

I følge en fersk rapport fra uavhengige eksperter på oppdrag fra Finansdepartementet, har dette oppkjøpet ikke alltid vært godt forstått, selv i utlandet.

Credit Suisse var en av 30 banker i verden som ble ansett for store til å falle. Med dette oppkjøpet vil UBS stå i spissen for en forvaltet eiendel på 5 milliarder dollar og vil kunne styrke seg i Asia og Latin-Amerika.

Siden 2016 har UBS vært «bekymret» for sin konkurrent og «blant annet» undersøkt «oppkjøpsmuligheter», spesielt for å «hindre en utenlandsk bank» fra å kjøpe den, forklarte sjefen, Sergio Ermotti, til ukebladet SonntagsZeitung. .

I følge han, sveitsisk kreditt «Kanskje den ville ha overlevd en stund til» hvis sentralbanken hadde fortsatt å pumpe inn penger, «men det hadde ikke vært nok, fordi tilliten hadde forduftet».

Et tiår med hodepine?

Siden redningspakken har UBS-aksjene steget mer enn 31 %. Men banken har fortsatt viktige utfordringer å overvinne, insisterer Andreas Venditti, analytiker i Vontobel.

Disse 29 milliardene er ikke noe mer enn et «eksepsjonelt regnskapsmessig overskudd» på tidspunktet for tilbakekjøpet, men «tapene og kostnadene for UBS vil komme senere», advarer denne analytikeren som inntil nylig lurte på om banken hadde stengt. tiår». eller hadde begynt på «et tiår med hjertesorg».

Historisk sett er resultatene av store bankfusjoner dårligehan husket og husket at denne tvangsfusjonen imidlertid var en atypisk fusjon, som ikke fant sted i de høyeste markedene med spente verdivurderinger.

Men ifølge ham vil vi først «om tre år», når det meste av restruktureringen er fullført, «kunne sjekke om denne transaksjonen har vært verdt det».

«Imellom nå og da kan mye fortsatt gå galt», mener han, fordi UBS fortsatt må omstrukturere investeringsbanken, som fortsatt er en kilde til «enorme tap».

Med dette oppkjøpet «fikk UBS styrke,» sa Swissquote-analytiker Ipek Ozkardeskaya til AFP. Men hvis noen ser det som «århundrets avtale», er det fortsatt et «tvangskjøp» og det er opp til UBS å «transformere denne forpliktelsen» til «en fordel», ifølge henne.

You may also like