Home » Scania leverer en 66 tonns elektrisk lastebil til Norge

Scania leverer en 66 tonns elektrisk lastebil til Norge

by Ashley Olsen

Vi har skrevet mange ganger om ekstra lange elektriske lastebiler Skåne. Et annet kjøretøy av denne typen ble levert, denne gangen til Norge, for transport av kalk med totalvekt på 66 tonnhindrer atmosfæren i å brenne rundt 60 000 liter diesel per år.

Kjøretøyet ble levert i Verdal, så langt unna som til Trondheim i Nord-Norge. Verdalskalk AS utvinner kalk fra et nærliggende steinbrudd. For å frakte kalken må den fraktes til havnen som ligger rundt ti kilometer unna. Rundturen mellom steinbruddet og havnen er nesten 20 kilometer.Denne lastebilen er en del av Scanias pilotprogram for partnerskap, som utvikler transportløsninger i samarbeid med kunder, som ennå ikke er lansert på markedet. For omtrent ett år siden rapporterte vi at det svenske datterselskapet Traton utviklet kjøretøy med en totalvekt på over 60 tonn da en 64-tonns lastebil ble levert til den svenske kjemikalieleverandøren Wibax. Denne lastebilen med treakslet tilhenger har kjørt mellom Piteå og Skellefteå siden. Deretter ble tre kjøretøy på opptil 74 tonn levert til to gruveselskaper i Nord-Sverige. I fjor sommer ble en tømmertransportbil levert til Norden. Det er lov å veie inntil 80 tonn på private veier, er det meldt.

Verdalskalks elektriske lastebil er nå det første kjøretøyet fra dette programmet som tas i bruk i Norge. «Norge er et foregangsland innen miljøvennlige transportløsninger, og jeg er sikker på at vi vil levere flere kjøretøyer dit med vårt Pilot Partner-konsept,» sa Tony Sandberg, administrerende direktør Pilot Partner i Scania.

Verkstedsmekanikere er allerede utdannet for den elektriske lastebilen

På vei mellom steinbruddet og havnen skal kjøretøyet frakte rundt 120.000 tonn kalk i året. En sammenlignbar dieselbil forbrukte 58 800 liter drivstoff per år og slapp ut 156 tonn CO2. Det Scania ennå ikke har offentliggjort er hvor mye strøm den elektriske lastebilen trenger.

Da det ble klart at det var mulighet for å bruke en elektrisk lastebil fra partnerskapspilotprogrammet i Norge, var det naturlig å kontakte Verdalskalk. Som Rune Wuttudal, Scania-selger i Norge, sier: «Verdalskalk har alltid utfordret oss til å finne gode transportløsninger, og alternative løsninger for å redusere utslipp har vært på agendaen i mange år. »

Dette unike kjøretøyet vedlikeholdes på et Norsk Scania verksted i Verdal. Mekanikerne tilbrakte nylig tid på Scania-fabrikken for ytterligere opplæring for å bli kjent med produktet og skaffe nødvendig utstyr. Verkstedet ligger praktisk til på den daglige kjøretøyruten, som går fra E6 mot havnen.

Scania leverer en 66-tonns elektrisk lastebil til Norge - 9

Ni batteripakker med et totalt energiinnhold på 300 kWh er installert i P 45 B6X2/4NB, det offisielle modellnavnet, akkurat som i andre Scania-lastebiler. Kjøretøyet lades med en maksimal effekt på 130 kW på en spesialdesignet ladestasjon i havnen. Det elektriske drevet leverer 450 kW og 3500 Nm dreiemoment til bakakselen via en sekstrinns girkasse. Traktoren veier ti tonn, omtrent ett tonn mer enn en sammenlignbar dieselbil. Hengeren veier 12,7 tonn og semitraileren 8,3 tonn, total tomvekt er 31 tonn. Selv om Scania hevder at det er mulig å nå 74 tonn «teknisk bruttovekt», begrenser bilskiltet kjøretøyet til 66 tonn.

– Vi er veldig stolte over å være pionerer på dette feltet, sier Ketil Aksnes fra Verdalskalk. «Det nye kjøretøyet i drift betyr også mindre støy for beboerne langs vår 20 kilometer lange transportrute og en annen positiv opplevelse.You may also like