Home » Seks interessante fakta om svenskenes favorittkanelboller

Seks interessante fakta om svenskenes favorittkanelboller

by Russell Crowe

Begynnelsen av oktober i Sverige lukter definitivt kanelboller, og 4. oktober er til og med kanelbollens dag. Svenske søtsaker smaker ikke bare godt, men har også en interessant historie. Her er noen fakta om dem.

1. Kanelboller begynte å bake for hundre år siden.

Kanelbollene vi spiser i dag (kanelbulle) begynte å bake etter første verdenskrig. Selv om Sverige forble nøytralt under krigen, manglet landet fortsatt produkter som sukker, egg og smør, da det ble gjort forberedelser til en mulig kamp. Og etter krigen kom disse produktene endelig tilbake i hyllene, og man begynte å finne kanelboller i landets bakerier og kafeer. Men krydderne som ga en unik smak (kanel og kardemomme) var dyre, så ikke alle hadde råd til å nyte sødmen.

2. Kanelboller ble populære først på 1960-tallet

XX a. På midten av 1900-tallet, med veksten i landets økonomi og forbedringen av den svenske befolkningens økonomiske situasjon, hadde den gjennomsnittlige husholdningen allerede råd til de dyre ingrediensene i kanelsnurrer.

Sverige er nå en av de mest aktive bryterne av kjønnsstereotypier og talsmenn for like muligheter, men husmødre var fortsatt et populært og tydelig fenomen på 1960-tallet, så populariteten til hjemmelagde kaker vokste.

Selv om mange i dag har råd til kanelboller, viser statistikken at de blir dyrere. Å bake boller hjemme er ikke så billig lenger – i dag ligger prisen på hjemmelagde boller på rundt 50 prosent. for mer enn tre tiår siden. Til og med bollene som ble solgt i supermarkeder ble dyrere.

3. Den offisielle «bursdagen» til kanelbollene har dukket opp nylig.

Tradisjonen med å feire den nasjonale kanelbollenes dag 4. oktober er ikke så gammel. Det oppsto i 1999, da Hembakningsrådet begynte å vurdere hvordan organisasjonen kunne feire sitt førtiårsjubileum. Etter å ha rost nasjonens smak, har organisasjonen annonsert en årlig feiring.

4. Kanelboller er en nødvendig del av ficusen

Alle som bor i Sverige kjenner virkelig tradisjonen med fysikk. Svenskene kaster alt en eller to ganger om dagen fiken.

Denne nesten hellige tradisjonen er en tid for en kopp kaffe og noe søtt, som oftest en kanelsnurre. Fico er ikke å gå glipp av, enten du er hjemme, på kontoret eller driver en bedrift.

Siden svenskene ikke unngår sport, ender slik overbærenhet vanligvis ikke i ekstra kilo for dem.

5. Kanelfikaboller er også populære utenfor Sverige

Svensker bosatt i utlandet populariserte fiksjonstradisjonen. Nylig har svenske kanelsnurrer servert med kaffe blitt funnet på mange kafeer rundt om i verden.

«Den svenske livsstilen er generelt veldig moteriktig for øyeblikket, og det samme er fiksjonen,» forklarer Anna Brones om boken.Kaffe: Kunsten å svenske kaffepauser ”.

6. Tradisjonen med kanelboller er ganske kontroversiell.

Svensker er sanne kuriositeter som elsker mye mer enn kanelboller. Ifølge Livsmedelsverket i Sverige inntar en svenske i gjennomsnitt 37 kilo sukker per år.

For noen år siden oppfordret medisinstudenten Haroon Bayani i sin artikkel svenskene til å forlate sin elskede fil fordi de økende forekomstene av fedme og overvekt er alarmerende. «Akkurat som på 1960-tallet, da røyking ble sagt å være «naturlig», er disse fedmefremmende beinene fortsatt helt akseptable i dag», skrev han og foreslo å erstatte boller med frukt og nøtter.

Flertallet av den svenske befolkningen ser imidlertid ikke ut til å ha hørt disse oppfordringene.

Utarbeidet av thelocal.se.

Likte du det? Ta deg tid til å støtte Inga Kazakevičiūtė på Patreon!

Seks interessante fakta om svenskenes favorittkanelboller

sfgdfg

You may also like