Home » Snøstorm i Amerika, vulkaneksplosjon i Tonga… verdensomspennende værnyheter 17. januar 2022

Snøstorm i Amerika, vulkaneksplosjon i Tonga… verdensomspennende værnyheter 17. januar 2022

by Ashley Olsen

Stor snøstorm i Nord-Amerika, hetebølge i Argentina, vulkaneksplosjon og tsunami på Tongaøyene… Sammendrag av de rike værnyhetene rundt om i verden i januar 2022.

Europa

Forrige uke ble Skandinavia rammet av en storm. Gyda traff Vestlandet særlig med kraftige vindkast, men også med en meget aktiv nedbørskorridor, som ga rikelig regn i kystområdene og mye snø på relieffet. Den falt mer enn 170 mm, forårsaket flom og jordskred, og kuttet flere veier betydelig og tvang evakuering av rundt 70 mennesker. Trøndelag fylke ble mest rammet.

Raset vei etter styrtregn i Trøndelag fylke, Norge 13. januar 2022 – via EuroNews

Også i midten av forrige uke sank kald kontinental luft så langt som til Hellas, og bidro til å utdype en depresjon nær kysten. Stormfull vind og styrtregn pisket ulike deler av landet. Ifølge National Observatory of Athens falt 340 mm regn i Portaria på bare 16 timer! Bemerkelsesverdige mengder snø falt på fjellene, selv på høyden av øyene! Denne stormen kalt Diomede krevde 2 ofre.

Imponerende mengde snø i Káto Vérmio (Hellas) 12. januar 2022 – via Georgios Papavasileiou

Vest på det europeiske kontinentet er det en kraftig antisyklonblokade som overrasker. Sistnevnte, som er bestemt til å vedvare med trykk som noen ganger når 1040 hPa mellom Nord-Frankrike og De britiske øyer, opprettholder et langvarig rolig klima, men også ganske kaldt i de nedre lagene hvor lave skyer og partikkelforurensning noen ganger forblir blokkert.

Animasjon av presset i Europa fra 16. til 23. januar 2022 – via tropicaltidbits.com

Men mer enn 16 000 kilometer fra Tonga-øyene så Frankrike sine meteorologiske sensorer registrere sjokkbølgen knyttet til vulkanutbruddet i løpet av ettermiddagen og kvelden lørdag 15. januar til søndag 16. januar 2022. Faktisk , alle stasjonene reagerte med et atmosfærisk trykk som plutselig stiger og deretter faller (ca. 3 hPa), og dette med passasje av to bølger (den første var den mest merkbare). Imidlertid er det umulig for et menneske å oppfatte noe.

Utvikling av atmosfærisk trykk i Frankrike 15. og 16. januar 2022 – via Meteo Frankrike

Amerika

En imponerende snøstorm har rammet det østlige USA siden denne helgen. Snø har nådd Atlanta, Georgia for første gang på 4 år, og kraftige snøfall har forårsaket store forstyrrelser i flere stater: Tennessee, Kentucky, Ohio, Virginia, Pennsylvania, New York State, Vermont…Akumuleringer på 25 til 50 cm var hyppige observert, og frarøver mer enn 140 000 amerikanske hjem strøm!

Kjøretøy satt fast i snøstorm i Erie, Pennsylvania mandag 17. januar 2022 – via WeatherNation

Denne snøstormen er nå på vei til det sørøstlige Canada, og rammer spesielt Ontario og Quebec. Nesten en fot med snø falt over Toronto og regionen der trafikken ble alvorlig forstyrret denne mandag morgen, 17. januar 2022, inkludert på motorveier. Omtrent 10 tommer snø er ventet i Montreal, hvor skolene var forebyggende stengt mandag.

Snøstorm og trafikkavbrudd i Toronto (Canada) denne mandagen 17. januar 2022 – via Natasha MacDonald-Dupuis

Kaos i Toronto sentrum (Canada) denne mandagen 17. januar 2022 – via Mark Robinson

I forhold til depresjonen som var ansvarlig for snøstormen, brøt det ut tordenvær i Florida denne søndagen 16. januar 2022. I kystbyen Fort Myers forårsaket en tornado betydelig skade. Med en intensitet på EF2 skadet fenomenet mange hus som vist på bildet nedenfor. Heldigvis ble det ikke meldt om personskader.

Imponerende skade etter en tornado i Fort Myers, Florida 16. januar 2022 – bilde Associated Press

Temperaturen panikk i begynnelsen av andre tiår av januar 2022 på det søramerikanske kontinentet, spesielt i Argentina, Uruguay, Paraguay og Sør-Brasil. 11. januar nådde termometeret 41,1°C i Buenos Aires, den argentinske hovedstaden. Dette er den nest høyeste verdien i byen siden registreringene startet i 1906! I innlandet er det registrert verdier på 45 til 47°C lokalt de siste dagene, nivåer 15°C over normalen!

Maksimumstemperaturer i Sør-Amerika 13. januar 2022 – via tropicaltidbits.com

Asia

I midten av forrige uke falt det kraftige regnvær over Kurdistan og spesielt hovedstaden, Erbil, som led av flom for tredje gang i løpet av 4 måneder! Innbyggere i flere nabolag befant seg med føttene i vannet 13. januar 2022, selv om flommen var mindre alvorlig enn den som tok livet av 12 mennesker 17. desember 2021.

Flom i Erbil (hovedstaden i Kurdistan) 13. januar 2022 – foto Bilind T. Abdullah / Rudaw

I forrige uke led øya Sakhalin som ligger sørøst i Russland forferdelige forhold i flere dager. Snøstormen traff store områder, forårsaket kraftig snødrev og dannet enorme driv. Noen oversteg 2 meter, og tvang innbyggerne til å grave i snøen for å lete etter de fullstendig nedgravde kjøretøyene deres!

Kjøretøy begravd av snø på øya Sakhalin (Russland) 14. januar 2022 – via Clock Workshop og Maria Stankova

Snøvær påvirket også Nord-Japan, spesielt på dagtid onsdag 12. januar 2022. Mengder på 40 til 60 cm falt på øya Hokkaido, og forårsaket store forstyrrelser på vei- og jernbanenettet samt trafikk.

Imponerende mengder snø i Hokkaido, Japan 12. januar 2022 – via EuroNews

Denne helgen rammet dårlig vær Israel med kraftig regn. 49 mm ble registrert i Jerusalem og 48 mm i Tel Aviv. Oversvømmelser ble observert flere steder, spesielt i byen Lod der en nabo til og med hadde tatt frem kajakken sin for å navigere i de oversvømmede gatene!

Flom i Lod (Israel) søndag 16. januar 2022 – via @IsraelHayomHeb

Oseania

Forrige uke rammet en imponerende hetebølge flere regioner i Australia. Det var vest i landet temperaturene nådde de mest eksepsjonelle nivåene, og steg så høyt som 50,7°C i kystbyen Onslow. Denne verdien tilsvarte landets nasjonale rekord, som ble målt i januar 1960 på Oodnadatta!

50,7°C registrert i Onslow, Australia 13. januar 2022, tilsvarende landets rekord! – Klimabyer

Ubåtvulkanen Hunga Tonga som lå i vannet på Tonga-øyene i Sør-Stillehavet hadde et utbrudd sent i 2021, fikk en skikkelig eksplosjon lørdag 15. januar 2022. De store mengdene smeltet lava som kom i kontakt med vannet i havet genererte denne eksplosjonen, hvis sjokkbølge spredte seg i hundrevis av kilometer rundt og kunne måles av trykksensorer over hele planeten! Askeskyen steg nesten 20 km høyt og vulkanøya er nesten helt forsvunnet!

Hunga Tonga vulkaneksplosjon 15. januar 2022 – via Alejandro S. Mendez

Dette veldig kraftige undervannsutbruddet genererte en tsunami på Tongaøyene, etter å ha nådd andre stillehavskyster i mindre grad. På Tongaøyene brøt en bølge på mer enn 2 meter noen steder og forårsaket betydelige skader på kysten. I følge de siste nyhetene skulle ingen skader beklages, selv om kommunikasjonen med Tonga fortsatt er svært delikat den dag i dag…

Tsunami på Tongaøyene etter utbruddet av den undersjøiske vulkanen – via Dr. Faka’iloatonga Taumoefolau

De rådende østlige vindene på den sørlige halvkule presset den vulkanske askeskyen over 5000 kilometer i løpet av helgen. Dermed endte sistnevnte opp med å nå nordøst i Australia mandag 17. januar 2022, hvor den var synlig på satellittbilder over Queensland. De lokale myndighetene følger situasjonen nøye, spesielt på grunn av risikoen som asken kan representere for flyene som sirkulerer i disse områdene.

Askesky fra vulkanen Hunga Tonga synlig i nordøst i Australia 17. januar 2022 – via Meteo Frankrike

You may also like

Leave a Comment