Home » Statsminister Solberg går av etter valgnederlag

Statsminister Solberg går av etter valgnederlag

by Russell Crowe

For en flertallsregjering trenger Støre fortsatt støtte fra andre partier for å vinne de nødvendige 85 mandatene. I sin seierstale sa sosialdemokraten at han ville søke andre sentrum-venstrepartier for å danne en koalisjon. Dette er mulig for eksempel med Agrart Senterparti (28 mandater) og med Sosialistpartiet (13 mandater).

Rundt 3,9 millioner nordmenn kunne stemme for et nytt storting søndag og mandag var det over 1,6 millioner som gjorde det per post. Økende inntektsforskjeller og klimaendringer var hovedtemaene i valgkampen.

Mer skatt til de rikeste nordmenn

Støre lovet å kutte skattene for lav- og mellominntekter og sette opp satsene for de rikeste nordmennene. I tillegg vil en regjering under hans ledelse kutte karbonutslipp som kreves av klimaavtalen i Paris, men har så langt ikke støttet forslag om å begrense olje- og gassboring på grunn av store tap av arbeidsplasser. Miljøpartiet De Grønne, en åpenbar koalisjonspartner for de tre seters SV, ønsker å stanse norsk oljeproduksjon fullstendig innen 2035.

Solberg, 60, har vært ved makten med Høyre siden 2013 med noen koalisjonspartnere. Støre (61) har tidligere vært utenriksminister for statsminister Jens Stoltenberg, som nå leder NATO. Nabolandene Sverige, Finland og Danmark har allerede satset på et slag litt mer til venstre.

You may also like