Home » Stopp dette hundelivet: Norge forbyr oppdrett av enkelte raser

Stopp dette hundelivet: Norge forbyr oppdrett av enkelte raser

by Ashley Olsen

den ene har en hodeskalle som er for liten, den andre en snute som er for flat… Fordi egenskapene som gjør dem så kjære også er årsaken til plagene deres, har Norge tatt den enestående beslutningen om å forby avl av to hunderaser .

I en rungende kjennelse forbød Oslo domstol oppdrett av den engelske bulldogen og Cavalier King Charles Spaniel, med påstand om at praksisen påfører dem lidelser som er uforenlig med dyrevernloven.

Hyllet av dyrerettighetsaktivister og kritisert av oppdrettere, kommer dommen på bakgrunn av en økende debatt rundt om i verden: søker kjæledyr «søthet» på bekostning av deres velvære?

– Mange av våre gårdsraser er høyt innavlet og har høy sykdomsbyrde, sier Åshild Roaldset, president i Norsk Humanetisk Forening, som startet søksmålet mot kennelforeningene og individuelle oppdrettere, til AFP.

«Vi må endre måten vi avler hunder på. Måten vi gjorde det kan ha vært akseptabelt for 50 år siden, men det er det ikke nå,» sier hun.

På grunn av innavl har de to rasene utviklet arvelige sykdommer som rammer de fleste om ikke alle individer. Listen er lang.

Patibulær hund – men saktmodig – spesielt populær i tegneserien Tweety og Sylvester og assosiert med den engelske motstandsånden under andre verdenskrig, akkumulerer bulldogen pustevansker på grunn av den flate snuten, men også dermatologiske, reproduktive og ortopediske problemer.

Mer enn halvparten av disse mastiffene som er født de siste ti årene i Norge er forløst med keisersnitt. «Rasens genetiske manglende evne til å føde naturlig er i seg selv en av grunnene til at bulldogen ikke lenger brukes i avl,» sa dommerne.

Når det gjelder Cavalier King Charles – som har erobret hjertene til mange personligheter i historien som Louis XIV, Ronald Reagan og Sylvester Stallone – deres konstitusjon får dem ofte til å lide av hodepine på grunn av en hodeskalle som er for liten, hjertesvikt eller øye. problemer.

For Roaldset driver mangelen på genetisk mangfold på global skala disse rasene direkte til utryddelse. «Og det kommer til å være smertefullt for dem fordi de kommer til å få flere og flere sykdommer,» sier hun.

«Udokumenterte hunder»

Etter å ha vært gjenstand for en kassasjonsanke, har dommen avsagt 31. januar ennå ikke hatt rettskraft, men den har skapt forundring blant fagfolk.

«Han sier at hunder er født med hodepine. Jeg kan ikke tro det,» sier Lise Gran-Henriksen, oppdretter gjennom 25 år, mens hun ser et halvt dusin av Cavalier King Charles Spaniels boltre seg på isen utenfor hjemmet hennes i Oslo . .

«Hvis det var tilfelle, ville de ikke vært så glade. De er glade hunder som løper rundt og ser friske ut, for det er de,» sier hun.

Profesjonelle setter generelt ikke spørsmålstegn ved «utfordringene» de to rasene står overfor, men tror de kan overvinnes ved å praktisere selektiv avl med dyr valgt gjennom ulike tester.

Og så, påpeker de, forbyr ikke setningen besittelse, salg eller import av bulldogger og kavalerer, kun avl deres.

Når hun går tur med sin bulldog Oscar i en Oslo-park, frykter Anne Grethe Holen tilstrømningen av «udokumenterte hunder» fra «valpefabrikker» i utlandet.

– Etterspørselen vil ikke tørke ut, men hundene som selges vil bli mye sykere, spår han. «De vil ikke være underlagt noen veterinærkrav, og ingenting vil bli kjent om deres avstamning.»

For Humane Society er frelsen til de to rasene avhengig av deres avling med andre arter for å slette deres genetiske svakheter.

«Hvis Cavalieren ender opp med å ha en litt romsligere hodeskalle for å huse hjernen, vil den fortsatt være den søteste hunden i verden,» sier Roaldset.

«Og hvis bulldogen blir mindre rynkete, med en litt lengre snute og et mer robust skjelett, vil det ikke være en fryktelig hund, og det vil fortsatt være en bulldog.»

22.02.2022 08:11:47 – Oslo (AFP) – © 2022 AFP

You may also like

Leave a Comment