Home » Sveits kvalifiserer seg takket være Norge

Sveits kvalifiserer seg takket være Norge

by Edvard Munch

Til tross for et alvorlig 4-1-tap mot Frankrike i Cluj, fortsetter eventyret for Sveits på Euro M21. Han vil spille kvartfinale takket være den forsynte hjelpen fra Norge.

Faktisk har skandinavene slått Italia 1-0, den eneste scoringen som ga Sveits kvalifisering, uavhengig av resultatet mot Frankrike. Denne lørdagen i Bucuresti møter Patrick Rahmens lag Spania for en omkamp av den tapte finalen i 2011.

En mirakuløs, men fortjent vurdering

Hvor mirakuløst det enn er, er ikke denne tilgangen til kvartfinalen ufortjent. Seier over Norge før de ble skadet i dommerkampen mot Italia, har Sveits lenge presset Frankrike og kunne ha vunnet hvis suksessen denne gangen hadde vært på siden av Zeki Amdouni, mannen som allerede har scoret 26 ganger siden 1. januar og at han vil har muligheten på lørdag mot La Roja til å heve humøret igjen.

Patrick Rahmen, som forventet, hadde omfordelt kortene i forsvar med varigheten til Aurèle Amenda og Nicolas Vouilloz for Marco Burch og Becir Omeragic. Et forventet og utvilsomt legitimt valg, selv om sluttresultatet kan motsi dette utsagnet. Før de fikk peiling, ga dette «nye utseende»-forsvaret seg veldig tidlig i kampen med straffen som Rayan Cherki fikk i det 13. minutt for en ikke særlig åpenbar feil av Fabian Rieder etter en tapt ball av Dan Ndoye. Amine Gouiri gikk ikke glipp av konverteringen som tvang Sveits til å falle bak for tredje gang på tre kamper.

En skoleaksjon å matche

Denne uheldige starten undergravde ikke moralen til sveitserne. De klarte å utvikle fotballen sin i løpet av minuttene til 35 i en skoleaksjon: et kryss fra Lewin Blum som Kastrit Imeri slapp for Zeki Amdouni, hvis rabatt tillot Ndoye å finne merket. Den fransktalende trioen som er ansvarlig for den offensive animasjonen til det sveitsiske laget hadde slått til igjen…

Tilbake fra garderoben viste Sveits samme driv for å få to sjanser til å ta ledelsen. På 51 og 58 år satte Zeki Amdouni sammen en høyrebeint gest, men keeper Lucas Chevalier grep inn i den første før han så skuddet hans blokkert i det andre.

Jasharis fatale feil

Forbløffet og uten tvil overrasket over kvaliteten på responsen til motstanderen, klarte franskmennene likevel å gjenvinne kontrollen. I minutt 65 utnyttet Bradley Barcola en feil i Ardon Jasharis restitusjon til 2-1 takket være Gouiris medvirkning. Allerede en målscorer mot Italia, straffet Lyonnais et sveitsisk lag som, det er sant, var ute etter en annen vind på dette tidspunktet i kampen.

Elleve minutter senere var det en annen Lyonnais, den formidable Rayan Cherki, som definitivt sørget for Frankrikes triumf. Tricolor nummer 10 stolte på Gouiri for å opprøre de sveitsiske forsvarerne og la Amir Saipi være sjanseløs. 4-1 falt i det 81. minutt med et mål fra kaptein Maxence Caqueret, kapteinen på et lag som noen ganger kan være uimotståelig.