Home » Sverige utplasserer soldater og stridsvogner på øya Gotland

Sverige utplasserer soldater og stridsvogner på øya Gotland

by Ashley Olsen

Landet bestemte seg for å reagere etter å ha notert «økningen» i russisk militærvirksomhet på grensen.

Sverige satte fredag ​​(14. januar) ut pansrede kjøretøy og dusinvis av væpnede soldater i gatene i Visby, en havneby på øya Gotland i Østersjøen, et uvanlig trekk tatt som svar på «russisk aktivitetøkt i regionen, sa hæren. Et titalls pansrede kampvogner og flere titalls bevæpnede militært personell kunne sees patruljere i Visbys gater.

Flyttingen kom etter at tre russiske landingsskip seilte inn i Østersjøen gjennom Danmarks Storebæltstredet denne uken, midt i økende spenning mellom Russland og NATOs medlemsland. «De væpnede styrkene iverksetter nødvendige tiltak for å ivareta Sveriges integritet og demonstrere vår evne til å beskytte Sverige og svenske interesser.Det sa forsvarsminister Peter Hultqvist i en e-post til AFP.

Tusenvis av russiske soldater på grensen

I en uttalelse torsdag kveld sa hæren at tropper vil bli utplassert til «styrke driften mange steder«overvinne»av økt russisk aktivitet i Østersjøen«. Peter Hultqvist sa også til TT-byrået at patruljene på øya Gotland viste at Sverige tok situasjonen på alvor og at «det ville ikke bli overrasket«. Operasjonssjefen for de svenske væpnede styrkene, Michael Claesson, sa til AFP at enhetene som ble utplassert i Visby kom fra en garnison som allerede var stasjonert på øya, og benektet at det var en «maktdemonstrasjon».

Vestlige land anklager Russland for å ha samlet stridsvogner og titusenvis av soldater på grensen til Ukraina de siste ukene, et forspill ifølge NATO til en mulig invasjon. Russland avviser at de forbereder en militær offensiv og hevder at det er et svar på den økende tilstedeværelsen av Atlanterhavsalliansen i dens innflytelsessfære. Naboene Russland, Norge, Danmark og Island – de tre NATO-medlemmene – og Sverige og Finland – ikke-medlemmer av Atlanterhavsalliansen – samarbeider tett om regional sikkerhet.

Etter slutten av den kalde krigen reduserte Stockholm sine militærutgifter. Men etter at Russland annekterte Krim i 2014, styrket Sverige sine forsvarsevner. Sverige, som ikke har utkjempet krig på to århundrer, gjeninnførte verneplikten i 2017 og gjenåpnet sin garnison på øya Gotland i januar 2018.

svenske soldater. KARL MELANDER / AFP

SE OGSÅ – Moskva «preposisjonerte» agenter i Ukraina for å skape «invasjon», sier USA

You may also like

Leave a Comment