Home » ti ambassadører, inkludert den fra Frankrike, erklærte «persona non grata»

ti ambassadører, inkludert den fra Frankrike, erklærte «persona non grata»

by Russell Crowe

Publisert i :

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sa lørdag at han hadde beordret sitt utenriksdepartement å erklære ti ambassadører som «personae non gratae», inkludert de fra Frankrike, Tyskland og USA. De hadde mandag bedt om umiddelbar løslatelse av motstanderen Osman Kavala, det tyrkiske regimets mørke beist.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sa lørdag (23. oktober) at ambassadører fra ti land, inkludert Frankrike, Tyskland og USA, som har bedt om løslatelse av motstanderen Osman Kavala, vil bli erklært som «persona non grata».

«Jeg har beordret vår utenriksminister å likvidere erklæringen til disse 10 ambassadørene som personae non gratae så snart som mulig», sa statsoverhodet under en reise til det sentrale Tyrkia, uten å spesifisere datoen da diplomatene skulle reise.

Disse ambassadørene «må kjenne og forstå Tyrkia», sa Recep Tayyip Erdogan og anklaget dem for «uanstendighet». «De vil måtte forlate «landet» hvis de ikke lenger vet,» la han til.

Et sjeldent tiltak i internasjonale relasjoner, å erklære diplomater «personae non gratae» åpner veien for deres utvisning eller fjerning av deres eget land.

«Fra morgen til kveld gjentar de (diplomatene): Kavala, Kavala … Men det du snakker om, Kavala, er Soros» agent i Tyrkia,» sa presidenten under et offentlig møte, med henvisning til nyheter. Times til den ungarsk-amerikanske milliardæren George Soros som han jevnlig sammenligner motstanderen med.

En motstander varetektsfengslet uten domfellelse siden slutten av 2017

I en uttalelse som ble offentliggjort mandag kveld, ba Canada, Frankrike, Finland, Danmark, Tyskland, Nederland, New Zealand, Norge, Sverige og USA om en «rettferdig og rask løsning av saken» Osman Kavala, forretningsmann og beskytter tyrkisk mann som har blitt en kjepphest for regimet, fengslet i fire år uten rettssak. Dagen etter ble de innkalt til Utenriksdepartementet, tyrkiske myndigheter anså deres tilnærming som «uakseptabel».

Det tyrkiske statsoverhodet truet torsdag med å utvise disse ambassadørene, men uten å ta konkrete tiltak i den forbindelse. Han sa samme dag at ambassadørene som ber om løslatelse av forretningsmannen ikke vil be om det fra «banditter, leiemordere og terrorister» i deres eget land.

>> For å lese også: Osman Kavala, den tyrkiske filantropen fortsatt i Erdogans sikte

I en skriftlig uttalelse fastslo Osman Kavala fredag ​​at det «ikke ville være fornuftig» for ham å delta på sin fremtidige rettssak på grunn av manglende evne til å innhente forsvarlig saksbehandling etter nylige uttalelser fra Recep Tayyip Erdogan.

Blant de første landene som reagerte, kunngjorde lørdag kveld Sverige, Norge, Danmark og Nederland, samt Tyskland at de ikke har mottatt noen offisiell melding om sine respektive ambassadører på dette stadiet.

«Ambassadøren vår gjorde ikke noe som kunne rettferdiggjøre utvisningen,» sa Trude Måseide, talskvinne for det norske utenriksdepartementet, til nyhetsbyrået NTB, og la til at landet hennes «vil fortsette å oppfordre Tyrkia til å følge standardene. demokratisk».

«Vi er for tiden i intensive konsultasjoner med de ni andre involverte landene,» kunngjorde det tyske utenriksdepartementet. Flere nederlandske parlamentsmedlemmer reagerte på sosiale medier.

Ny høring i november

«Med rette har den nederlandske ambassadøren i Tyrkia, blant annet, bedt om implementering av dommene fra Den europeiske menneskerettighetsdomstolen. Fra nå av må alle 27 EU-land slutte seg til dette,» tvitret Labour-parlamentsmedlem Kati. Piri.

I 2019 slo Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMK) fast at forretningsmannens arrestasjon ikke var basert på bevis og var politisk i sin natur. Hun hadde krevd hans umiddelbare løslatelse, en avgjørelse ignorert av Tyrkia.

Osman Kavala (64), en motstander og fremtredende sivilsamfunnsfigur, har siden 2013 blitt anklaget av president Erdogans regime for å forsøke å destabilisere Tyrkia. Han er spesielt målrettet for å støtte protestene mot regjeringen i 2013 kjent som Gezi-bevegelsen. Han ble senere anklaget for å forsøke å «styrte regjeringen» i kuppforsøket i 2016.

Osman Kavala, som alltid har benektet anklagene mot ham, vil forbli i fengsel til minst 26. november, datoen for neste rettsmøte som angår ham, ifølge avgjørelsen fra en domstol i Istanbul.

Europarådet truet nylig Tyrkia med sanksjoner, som kan bli vedtatt på neste sesjon (30. november – 2. desember) dersom motstanderen ikke blir løslatt innen da.

I Tyrkia anslo opposisjonsleder Kemal Kiliçdaroglu at trusselen om en forestående utvisning av ambassadører risikerte å «styrte landet ned i avgrunnen».

Med AFP og Reuters

You may also like