Home » Tokyo kritiserer Nord-Koreas planlagte oppskyting av militær spionsatellitt

Tokyo kritiserer Nord-Koreas planlagte oppskyting av militær spionsatellitt

by Liv Ullmann

ANKARA: Retningen Tyrkias utenrikspolitikk vil ta er ikke lenger en hemmelighet, ettersom den sittende presidenten Recep Tayyip Erdogan vant en ny femårsperiode sist søndag. Derfor vil den følge de strategiene som ble tatt til orde for tidligere.

I følge Ozgur Unluhisarcikli, direktør for Ankara-kontoret til US German Marshall FundErdogans høyeste prioritet vil være å sikre fortsatt flyt av midler fra Russland og Gulf-landene, samtidig som man unngår friksjon med Europa og USA for å tiltrekke seg investeringer fra Vest-EU.

– Selv om Tyrkias forhold til Europa og USA neppe kommer tilbake på sporet, kan de i det minste stabilisere seg, ettersom Erdogan og hans vestlige kolleger ville ha nytte av det, sa han. arabiske nyheter.

«Gratulasjonsmeldinger fra Europa og USA tyder på at denne trenden også deles av Vesten.»

President Joe Biden gratulerte Erdogan med gjenvalget, og sa på Twitter: «Jeg ser frem til å fortsette å jobbe sammen som NATO-allierte om bilaterale spørsmål og felles globale utfordringer.»

For Unluhisarcikli vil Erdogan måtte ta vanskelige avgjørelser i starten av sin tredje presidentperiode.

«USA, som har vist tilbakeholdenhet så langt på grunn av valget i Tyrkia, vil legge større vekt på sanksjoner mot Russland og NATOs utvidelse i den kommende perioden. Erdogans avgjørelser om disse spørsmålene og utviklingen i USA angående Tyrkias forespørsel om å kjøpe nye F-16-fly kan svinge forholdet mellom USA og Tyrkia i begge retninger,» la han til.

Trump-administrasjonen fjernet Tyrkia fra femte generasjons F-35-flyprogrammet i 2019 på grunn av anskaffelsen av det russiske S-400-missilsystemet.

Eksperter bemerker også at med Erdogans seier, vil Tyrkia fortsette sine siste skritt for å repatriere hundretusenvis av syriske flyktninger til områder under tyrkisk kontroll, i samsvar med internasjonal lov.

Selv om man mistillit i Washington, bør normaliseringsarbeidet med Syrias president Bashar al-Assad også fortsette. Faktisk ser Erdogan og hans nye ultranasjonalistiske og anti-immigrant-allierte i parlamentet å gjenopprette båndene med Syria som den eneste måten å sende syriske flyktninger i Tyrkia tilbake til sine hjemland.

Erdogans nye allierte Sinan Ogan, som stilte som den tredje presidentkandidaten i det første valget og senere støttet Erdogans kandidatur i andre runde, sa under sin kampanje at han ville vurdere å tvangsrepatriere flyktningene om nødvendig.

Karol Wasilewski, analytiker ved 4CF The Literacy Company of the Future og grunnlegger avInstitutt for Turkiye-studierMed base i Krakow forventer han en kortsiktig kontinuitet i tyrkisk diplomati og beslutningstaking innen økonomi og utenrikspolitikk.

«Erdogan vil helt sikkert fortsette sin tvetydige utenrikspolitikk der Tyrkia på den ene siden gir sine vestlige allierte grunn til å fortsette å bli ansett som en alliert, så jeg vil ikke bli overrasket over å se Erdogan akseptere Sveriges medlemskap, og på den andre siden, på den andre siden forsvarer han resolutt sine interesser, med fare for å skade NATOs interne samhold, sa arabiske nyheter.

Oppmuntret av støtten han fikk i søndagens valg, og etter å ha gjenvunnet en viss fleksibilitet i sine politiske og diplomatiske manøvrer, bør Erdogan også gjøre noen endringer uten å risikere tilbakeslag fra velgerne.

Sveriges kandidatur er ennå ikke godkjent av Ankara. Medlemskapet hans, som lenge ble avvist av Erdogan som anklager ham for å huse terrorister, kan også tjene som et trumfkort for å sikre en amerikansk forpliktelse til å selge F-16 jagerfly i forkant av det neste NATO-toppmøtet i juli, hvor Erdogan og Biden er ventet. å møte.

Tyrkias innrømmelse av Sverige ville tillate den amerikanske administrasjonen å presse Kongressen for salg av F-16.

Erdogans forbehold om USAs støtte til syrisk-kurdiske militser, People’s Protection Units (YPG), vil imidlertid neppe endre seg i løpet av hans tredje periode. Faktisk ser hans regjering på YPG som en forlengelse av Kurdistans arbeiderparti (PKK), som er forbudt i Tyrkia.

Fredag ​​sa innenriksminister Suleyman Soylu etter valget at «alle som fører en pro-amerikansk politikk i Tyrkia vil bli stemplet som forræder», og antydet et mulig kompromissforhold til Washington etter valget.

For Wasilewski kan Erdogans seier være nok en mulighet for eurasiske grupper i Tyrkia til å styrke seg innenfor sikkerhetsapparatet.

«I løpet av en periode på fem år kan denne situasjonen ytterligere skygge Tyrkias forhold til Vesten,» sa han.

En annen dimensjon ved prosessen etter valget vil være de vestlige alliertes stilling overfor Tyrkia, nå som støvet fra valget har lagt seg.

«Jeg ville ikke bli overrasket om USA bestemmer seg for å øke presset på Tyrkia i områder som virker avgjørende for landets interesser, for eksempel sanksjoner mot Russland,» sa Wasilewski.

«Hvordan Erdogan reagerer på dette mulige presset vil være en av de (andre) faktorene som vil bestemme Tyrkias forhold til Vesten,» la han til.

Når det gjelder tyrkisk-russiske forhold, bør Ankara fortsette sine nåværende politiske og økonomiske forbindelser med Kreml og styrke samarbeidet på energiområdet, basert på personlige forhold mellom de to lederne.

Nære bånd med Russland og Gulfen vil også tillate Erdogan å nå sitt mål om å øke den tyrkiske økonomiens uavhengighet fra vestlige markeder. Ankara har ikke sluttet seg til vestlige sanksjoner mot Russland, men fortsetter å gi militær støtte til Kiev.

Tyrkias første atomkraftverk, verdsatt til 20 milliarder dollar (1 dollar = 0,93 euro), som skal eies de første 25 årene av entreprenørselskapet, det russiske energiselskapet Rosatom, ble nylig innviet under en virtuell seremoni. Det er verdens største kjernefysiske byggeprosjekt som den russiske lederen Vladimir Putin sier vil styrke båndene mellom Tyrkia og Russland.

Russland utsatte dermed Tyrkias betaling for deler av naturgassforsyningen i begynnelsen av mai, like før stortingsvalget.

Tyrkia planlegger endelig å tiltrekke seg et stort antall russiske turister for å holde økonomien flytende i løpet av sommeren. I tillegg vil Erdogan fortsette valgkampen sin foran neste kommunevalg, planlagt til mars 2024.

«Putin er godt klar over at de nære båndene mellom Russland og Tyrkia er avgjørende for deres interesser, spesielt etter den russiske aggresjonen mot Ukraina. Den vil fortsette å gjøre betydelige anstrengelser for å bevare dem, sa Wasilewski.

«Å fôre Tyrkias drømmer om å bli et gassknutepunkt tjener Erdogans narrativ, som ser på Tyrkia som en stormakt.»

Denne teksten er en oversettelse av en artikkel publisert på Arabnews.com

You may also like