Home » Uganda holder seg til sin verste «anti-homoseksualitet»-lov

Uganda holder seg til sin verste «anti-homoseksualitet»-lov

by Siv Jensen

I Øst-Afrika har Ugandas president Yoweri Museveni reagert på trusler om sanksjoner fra USA og Europa siden han signerte sin «Anti-Homosexuality Bill 2023» denne uken, regnet som en av de mest undertrykkende i verden.

«Signingen av lovforslaget er over, ingen kommer til å flytte oss.» Slik reagerte presidenten i Uganda, Yoweri Museveni, onsdag 31. mai på de internasjonale protestene som ble utløst denne uken av kunngjøringen av kunngjøringen av teksten kalt «Lov mot homoseksualitet 2023», beskrevet somn mars, lederen av kontoret til FNs høykommissær for menneskerettigheter (OHCHR), Volker Türk, av «diskriminerende tekst – sannsynligvis den verste i verden i sitt slag».

Les også:

«President Museveni har oppfordret ugandierne til å stå fast ved å understreke at spørsmålet om homofili er et alvorlig spørsmål som angår menneskeheten., utvikler pressemeldingen som overfører presidentens tale foran 400 parlamentarikere i NRM (National Resistance Movement), det regjerende partiet i Kampala. Han berømmet lovgiverne for deres støtte, og la til at når de først kjemper for den rette saken, kan ingen beseire dem.»

«Forverret homofili»

Det har statsoverhodet «godkjent» teksten som «blir nå Anti-homofil lov 2023», kunngjorde det ugandiske presidentskapet mandag. I dette østafrikanske landet «homofil handling» de er allerede gjenstand for livsvarig fengsel i henhold til en lov som stammer fra britisk kolonisering. Den nye teksten hadde blitt marginalt endret i begynnelsen av mai av parlamentarikere, folkevalgte som spesifiserte at det å være homofil ikke var en forbrytelse, men at seksuelle forhold mellom samme kjønn var det.

I sin endelige versjon gir loven strenge straffer for personer som har relasjoner av samme kjønn, samt en dødsforbrytelse av«forverret homofili», som betyr at gjengangere kan bli dømt til døden, en straff som imidlertid ikke har blitt brukt på flere år i Uganda. En bestemmelse om «forfremmelse» av homofili er spesielt bekymret for frivillige organisasjoner, ifølge hvilke enhver person – enkeltperson eller organisasjon – «fremmer bevisst homoseksualitet» Han risikerer opptil 20 års fengsel. Er du en organisasjon risikerer du 10 års utestengelse.

«I strid med menneskerettighetene»

Vedtakelsen av denne loven utløste en bølge av forargelse fra frivillige organisasjoner og mange vestlige land, med ugandiske menneskerettighetsaktivister som oppfordret det internasjonale samfunnet til å ta sanksjoner mot sine ledere. Det har kontoret til FNs høykommissær for menneskerettigheter sagt «forferdet» for at dette lovforslaget trer i kraft «drakonisk og diskriminerende», «i strid med grunnloven og internasjonale traktater»som baner vei for «systematiske brudd på rettighetene til LHBT-personer».

fordømmer en «tragisk skade» til menneskerettigheter har USAs president Joe Biden kunngjort at han har bedt sin administrasjon om å studere konsekvensene sikker «alle aspekter av samarbeidet mellom USA og Uganda» av denne loven»skammelig». Amerikanske myndigheter, sa han, vurderer «ytterligere tiltak»som sanksjoner eller visumrestriksjoner for «enhver som er forbundet med menneskerettighetsbrudd eller korrupsjonshandlinger». «Ugandas unnlatelse av å beskytte rettighetene til LHBTQI+-personer er en del av en bredere kollaps i beskyttelsen av menneskerettighetene» i landet», sa USAs utenriksminister Antony Blinken.

Les også:

Sjefen for europeisk diplomati, Josep Borrell, kritiserte også en lov «i strid med menneskerettighetene». «Den ugandiske regjeringen har en forpliktelse til å beskytte alle sine borgere og opprettholde deres grunnleggende rettigheter. Unnlatelse av å gjøre det vil undergrave forholdet til internasjonale partnere.», advarte han. I april reagerte Europaparlamentet med å stemme over en resolusjon som krever universell avkriminalisering av homofili. En tidligere kolonimakt, har Storbritannia fortalt seg selv «Sjokkert over at den ugandiske regjeringen har vedtatt den dypt diskriminerende anti-homoseksualitetsloven»ifølge en uttalelse fra utenriksminister Andrew Mitchell.

I 2014 hadde internasjonale givere allerede redusert bistanden til Kampala etter godkjenningen av en lov som undertrykker homofili. Washington hadde særlig suspendert finansieringen av regjeringsprogrammer og innført visumforbud. Europeiske land (Danmark, Sverige, Norge, Nederland osv.) hadde også frosset deler av sin bilaterale bistand. Loven hadde til slutt blitt annullert av forfatningsdomstolen på grunn av en teknisk mangel under avstemningen. Et ugandisk parlamentsmedlem på initiativ av den nye teksten, Asuman Basalirwa, bekreftet at han forventet vestlige sanksjoner, og trodde det var nytt «utviklingspartnere»spesielt i den arabiske verden.

Populær homofobi i Uganda

Denne loven vekker åpenbart bekymring hos humanitære organisasjoner. «Ugandas fremskritt i sin respons på HIV er nå alvorlig i fare»tre humanitære organisasjoner, inkludert Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria og det amerikanske humanitære byrået USAID, sier i en pressemelding og forklarer at teksten «vil hindre helseutdanning og bevissthet som kan bidra til å avslutte AIDS som en trussel mot folkehelsen». «Vi føler oss så, så, så bekymret. Denne loven kommer til å gjøre mye skade på LHBTQ-miljøet i Uganda.», sa til AFP den administrerende direktøren for Sexual Minorities Uganda, en organisasjon som forsvarer rettighetene til LHBTQI+-personer, hvis aktiviteter ble suspendert av myndighetene i fjor. nå frykt «Follig rettferdighet og massearrestasjoner».

Loven nyter bred folkelig støtte og opposisjonsreaksjoner har vært få i landet ledet siden 1986 av Yoweri Museveni. Selv om det ikke har vært noen nylig tiltalt for homoseksuelle handlinger, er trakassering og trusler dagliglivet for homofile i Uganda, der en LHBT-fobisk evangelisk kristendom har utviklet seg. Parlamentets president, Anita Among, ønsket kunngjøringen av teksten velkommen i en pressemelding: «Vi har tatt hensyn til våre folks bekymringer og lovfestet for å beskytte familiens hellighet (…) Vi har holdt fast på å forsvare kulturen, verdiene og ambisjonene til folket vårt».

Les også:

Les også:

Fotokreditt: Tchandrou Nitanga / AFP

You may also like